Teško je prepoznati infekciju: Broj obolelih od koronavirusa raste, da li ima mesta za paniku?

Broj zaraženih od koronavirusa je ponovo počeo da raste, međutim lekari govore kako mesta panici još uvek nema.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Jarun Ontakrai/Shutterstock
Foto: Jarun Ontakrai/Shutterstock

Koronavirus je i dalje prisutan, s obzirom na povećanje broja testiranih i zaraženih, Radna grupa za borbu protiv koronavirusa je donela odluku o ukidanju poseta na onkološkim odeljenjima, kao i o nošenju maski u zdravstvenim ustanovama.

Kako je Svetska zdravstvena organizacija saopštila, korona više nije globalni problem, ali njene mutacije će svakako postojati, te će se povremeno javljati talasi virusa.

Kakvi su simptomi?

Trenutno se nalazimo na početku devetog talasa korone, dominantan je soj eris, koji karakterišu simptomi kao što su ušobolja, sekrecija iz nosa, malaksalost, što su sve blage kliničke slike i na osnovu toga je teško reći da li se radi o koronavirusu, gripu ili nekoj drugoj respiratornoj infekciji. Zbog toga je najbolje uraditi testiranje, posebno kod starijih osoba i onih koji boluju od hroničnih bolesti srca, pluća, bubrega, navela je epidemiološkinja Vesna Mioljević za RTS.

"Mi smo slepa ulica za koronu"

Prema rečima dr Delića u razgovoru za TV Prva, korona se prilagodila nama isto koliko smo se i mi prilagodili njoj.

"Tokom proleća koronavirus je poprimio endemski karakter, sa potencijalnim epidemijskim talasima. Ti epidemijski talasi, naravno da zavise i od samog virusa, ali zavise i od našeg ponašanja, svesti, edukacije", objašnjava dr Dragan Delić.

Tokom narednih godina možemo očekivati povremeno javljanje koronavirusa, ali za paniku definitivno nema mesta.

"Taj virus je ušao u humanu populaciju, mi jesmo slepa ulica za njega, on nema dalje gde da ide, prilagodio se nama, na neki način smo se i mi prilagodili", istakao je dr Delić.

Jedno je sigurno, sa koronom smo odavno morali da naučimo da živimo, a trenutno se nalazimo u mnogo boljoj situaciji nego 2020. godine, tu udela imaju vakcine, antitela, preležane infekcije. Kompanije Fajzer i Moderna su razvile i nove vakcine, a treba podsetiti ljude i da četiri do sedam infekcija koje preležimo tokom godine pripadaju koronavirusu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 27 idi na stranu