"Korona je tu i biće sa nama"

Nova podvarijanta koronavirusa potvrđena i u Srbiji, što je mnoge zabrinulo.

Izvor: B92, Prva
Podeli
 Depositphotos/ vectorfusionart
Depositphotos/ vectorfusionart

Kako navode stručnjaci, prvi rezultati istraživanja koja se rade kako bi se razumelo delovanje nove mutirane varijante virusa koja izaziva kovid pokazuju da ne bi trebalo da budemo mnogo zabrinuti.

Epidemiolog Zoran Radovanović rekao je za TV Prva da je u pitanju podvarijanta koja je potomak soja omikron, koji je blaži od originalnog vuhanskog soja, kao i delta soja koronavirusa.

"Korona je tu i biće sa nama", rekao je Radovanović.

On je naveo da je ipak situacija znatno drugačija nego kada je počela epidemija koronavirusa 2020. godine.

"Nismo više ona virginalna devičanska populacija, imamo antitela, da li zbog vakcina, da li jer su preležali, ali moramo da se naviknemo da živimo i sa kovidom i sa gripom i ostalim infekcijama", rekao je Radovanović.

Pročitajte i:

Potvrđeno: Eris je stigao u Srbiju

Stigla prva istraživanja o novom soju koronavirusa: Evo koliko je opasan

Moderna napravila vakcinu protiv novog soja koronavirusa

Dozvoljeno i za bebe: Evropska komisija odobrila ažuriranu verziju vakcine protiv kovida

Prema navodima Svetske zdravstvene organizacije, eris je prvi put registrovan u februaru 2023. godine i od tada je broj zaraženih ovom podvarijantom konstantno rastao.

Međutim, lekari navode da nema dokaza da podvarijanta EG.5 izaziva simptome koji su drugačiji u odnosu na one koji su već poznati. Kako dodaju, EG.5 podvarijanta ne predstavlja veliku opasnost po javno zdravlje i nema dokaza da eris izaziva teže oblike bolesti u poređenju sa drugim sojevima koronavirusa.

Takođe, kompanije Fajzer i Moderna već su razvile i nove vakcine protiv koronavirusa.

Eris je registrovan i u Srbiji, na teritoriji Južnobačkog okruga, saopštio je u sredu Institut za javno zdravlje Vojvodine.

"Centar za virusologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine je identifikovao prisustvo ove varijante korone analizom genoma virusa SARS-CoV-2 metodom sekvencioniranja nove generacije, iz uzorka biološkog materijala obezbeđenog 30.08.2023. godine, u okviru rutinskog nadzora nad koronavirusom“, navodi se u saopštenju IZJZV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 27 idi na stranu