Na putu ka istrebljenju najopakije bolesti: Srpski naučnik kaže da su našli ključ

"Na dobrom smo putu da pronađemo efikasniji lek za rak od hemioterapije" - to je srpski naučnik Vladimir Cmiljanović izjavio pre nešto više od pola godine.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

U pitanju je druga generacija lekova protiv raka, a cilj je da pokriva što veći broj tumora. U kojoj fazi ispitivanja je navedeni lek i kada možemo da očekujemo da dobije i zvanično odobrenje za upotrebu?

Srpski naučnik doktor Vladimir Cmiljanović dobitnik je nagrade "Nikola Tesla" za zasluge postignute u oblasti nauke kojim se promovišu pronalazačka dostignuća srpskih naučnika koji žive u inostranstvu, a koji se nalazi na čelu tima iz Švajcarske koji upravo i radi na otkriću leka protiv raka.

Cmiljanović naveo je za TV Prva da je preko 200 pacijenata testirano na glioblastomima, najagresivnijem tipu raka dojke i sličnih, i supstancu testiraju za rak prostate na pacijentima koji već imaju metastaze, kao i za predbolest raka kože.

Od 2005. godine rade istraživanja na tom projektom, gde su sa profesorima iz Švajcarske i Amerike počeli da blokiraju rast dva enzima.

"Mi ovom terapijom blokiramo metaboličke procese u kancerogenim ćelijama", kaže on, naglašavajući da je priroda ove terapije potpuno drugačija od hemioterapije.

Došli su do saznanja da ova terapija funkcioniše na limfomima, određenom tipu raka dojke, i nemelanomima za rak kože.

Imunske ćelije su programirane da napadaju ćelije kancera, naveo je doktor.

Pogledajte više u prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu