Šest grešaka u ishrani koje vas dele od ravnog stomaka

Ako već neko vreme radite na tome da imate ravan stomak, a to vam nikako ne uspeva, iza svega mogu da se kriju "sitne" greške u ishrani.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Shutterstock/GingerGiraff
Foto: Shutterstock/GingerGiraff

Loše navike u ishrani mogu prouzrokovati nadutost, što nikako ne ide u prilog ako se trudite da postignete ravan stomak, a samim tim izaziva i osjećaj nelagode u vašem organizmu.

"Poznato je da višak kalorija iz prevelikih porcija hrane i pića zaslađenih šećerom može dovesti do povećanja trbušne masnoće, zbog čega je postizanje ravnijeg stomaka izazovno", tvrdi dijetetičarka Amber Pankonin.

Ovo su najčešće greške u ishrani koje prouzrokuju stanje nadutosti, te samim tim sprečavaju da imate ravan stomak.

Ne jedete dovoljno vlakana

Ako ne jedete dovoljno vlakana svaki dan, to može uzrokovati nadutost stomaka.

"Nedostatak vlakana u ishrani može dovesti do zatvora ili drugih probavnih problema. Vlakna mogu poboljšati pokretljivost crijeva, olakšavajući odlazak u wc", kaže Pankonin.

Ako niste sigurni da jedete dovoljno vlakana dnevno, klinika Mejo sugeriše da bi žene trebalo da unose 21-25 grama vlakana dnevno, dok bi muškarci trebalo da ciljaju na 30-38 grama

Ne unosite dovoljno proteina

Ako ste škrti na proteinima, to bi moglo uzrokovati nadutost i biti loše za postizanje ravnog stomaka.

"Proteini pomažu u održavanju ravnoteže tekućine u tijelu. Ako konzumirate previše jednostavnih ugljikohidrata, a premalo proteina, to može uzrokovati zadržavanje tekućine i nadutost", navodi Pankonin.

Klinika Mejo napominje da je preporučeni unos proteina za prosječnu odraslu osobu 0,8 grama po kilogramu tjelesne težine. Na primer, osoba koja ima 75 kilograma, trebalo bi da unosi 60 grama proteina dnevno.

To se može promeniti u zavisnosti od vaše starosti i nivoa aktivnosti. Kako starite, vaše telo zahteva više proteina kako bi sprečilo gubitak mišićne mase, što klinika Mejo navodi da počinje između 40. i 50. godine života. Ako pripadate ovoj grupi ljudi, vaše potrebe za proteinima povećavaju se na oko 1-1,2 grama po kilogramu.

Takođe, važno je znati da ako redovno vežbate, potrebno vam je oko 1,1-1,5 grama po kilogramu. Za ljude koji rade vežbe i treniraju, poput dizanja tegova, trčanja ili vožnje bicikla, možda će vam trebati 1,2-1,7 grama proteina po kilogramu.

Žvakaće gume - naročito bez šećera

Iako je ponekad korisno uzeti žvakaću gumu kako biste odagnali žudnju za hranom i grickanjem ostalih namirnica, to takođe može da poveća nadutost želuca.

"Kada žvačete žvakaću gumu, gutate vazduh, što može da dovede do nadutosti i nelagode", objašnjavaju stručnjaci.

Naime, žvakaće gume bez šećera često se proizvode sa šećernim alkoholima koji zapravo mogu uzrokovati nadutost, gastrointestinalnu nelagodu, nadutost, a u nekim slučajevima i dijareju.

Koristite slamčicu

Ispijanje tečnosti na slamku može dovesti do ozbiljne nadutosti. To znači da ako želite ravan stomak, trebalo bi da razmislite razmisliti o tome da sledeći put uzmete slamku dok budete pili omiljeno piće.

"Svaki put kad popijete piće na slamčicu, vazduh pumpate u svoja creva. Ovaj proces postaje još gori ako je reč o gaziranim pićima. Bilo bi bolje da koristite čašu ili pijete iz flaše", objašnjavaju.

Previše gaziranih pića

Gazirana pića, razumljivo, dodaju mehuriće u vaša creva, što može uzrokovati osećaj kao da vam se područje oko stomaka širi.

Iako bi određena gazirana pića, poput gazirane vode, mogla biti zdrava, ako ste osetljivi i redovno se osećate naduveno, možda je bolje da ih izbegavate, prenosi Eat This, Not That

Konzumiranje previše alkohola

Konzumiranje previše alkohola može doprineti višku masnoće stomaka, što bi moglo da vas spreči da imate ravan stomak kakav želite. Preterani unos alkohola povezan je sa gojenjem i većim strukom jer alkohol sadrži prazne kalorije, kaže Pankonin.

"Važno je uzeti u obzir i hranu koja često kombinujemo sa alkoholom poput pržene ili slane hrane, koja često izaziva nadutost", dodaje ona.

Jedna je studija takođe pokazala da alkohol može pridoneti prejedanju stimulišući ćelijske stanice u mozgu povezane sa povećanim apetitom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu