Vakcina koju je primila većina Srba 92 odsto efikasna protiv kovida 19

Istraživači sa Harvardske medicinske škole i Opšte bolnice u Masačusetsu objavili su novi rad u časopisu "Cell Reports Medicine" koji demonstrira zaštitni potencijal vakcine protiv tuberkuloze (beseže BSG) sa više bacila Calmette-Guerin protiv kovida 19 i drugih zaraznih bolesti.

Izvor: B92
Podeli
Foto:EPA/ CHRISTOPHE PETIT TESSON
Foto:EPA/ CHRISTOPHE PETIT TESSON

Dvostruko slepa, placebo kontrolisana studija u kojoj su bili pacijenti sa dijabetesom tipa 1 sprovedena je na početku pandemije, kada vakcine specifične za kovid nisu ni postojale. Potvrđuje se, da je 12,5 odsto osoba koje su primale placebo i 1 odsto osoba koje su lečene besežeom ispunilo kriterijume i za efikasnost od 92 odsto protiv zaraze kovid 19.

Grupa vakcinisana BCG-om je takođe pokazala zaštitne efekte protiv drugih zaraznih bolesti, uključujući manje simptoma, manju težinu i manje događaja zarazne bolesti po pacijentu. Nisu se desili sistemski neželjeni događaji povezani sa BCG.

"Rezultati podržavaju ideju da je BCG-u potrebno vreme da bi imao klinički efekat, ali njegovi efekti mogu biti trajni i izdržljivi", smatraju stručnjaci.

BCG-ova široka zaštita od infekcije sugeriše da, sem od trenutnih varijanti SARS-CoV-2, može potencijalno zaštititi od novih varijanti SARS-CoV-2 i drugih patogena.

Istraživači se nadaju da će rezultati podstaći istraživanje većeg obima o efektima BCG vakcine na pacijente sa dijabetesom tipa 1, koji se smatraju jednom od najugroženijih grupa u riziku od teškog kovida 19, navodi se na Technology.org.

Soj tuberkuloze

BCG vakcina je avirulentni soj Micobacterium bovis protiv tuberkuloze, koji je istorijski dat za zaštitu od tuberkuloze. Od uvođenja 1921. godine, vakcina je bila najšire primenjivana u istoriji medicine.

Smatra se izuzetno bezbednom, BCG se nalazi na listi esencijalnih lekova Svetske zdravstvene organizacije i daje se za oko 100 miliona dece godišnje širom sveta. BCG je takođe jedan od najpristupačnijih lekova, koji košta manje od jednog dolara po dozi u mnogim delovima sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu