Majmunske boginje se ne zaustavljaju – prešle na decu

Četvorogodišnja devojčica u jugozapadnom gradu Forchaimu zaražena je majmunskim boginjama, saopštio je u utorak nemački institut Robert Koh (RKI) za kontrolu bolesti, potvrđujući prvi slučaj virusa u zemlji kod deteta.

Izvor: DPA
Podeli
Foto:Shutterstock/Irina Starikova3432
Foto:Shutterstock/Irina Starikova3432

Dete, koje živi u domaćinstvu sa dve odrasle zaražene odrasle osobe, trenutno nema simptome. Iz predostrožnosti ju je pregledao lekar i uzet joj je bris grla radi postavljanja dijagnoze.

Dete nije bilo u kontaktu ni sa kim van svog domaćinstva. Vest dolazi nakon što je RKI prošle nedelje saznao za prve infekcije među tinejdžerima od 15 i 17 godina.
Manje od tri meseca nakon što je potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja u Nemačkoj, RKI je prijavljeno ukupno 2.916 slučajeva. Skoro svi slučajevi su muškarci, sa samo sedam slučajeva kod žena.

"Prema trenutnim saznanjima, za prenos patogena potreban je blizak kontakt", saopštio je RKI.

"Prenos se dešava prvenstveno u kontekstu seksualne aktivnosti. Koliko je poznato, većina obolelih ne oboleva ozbiljno", piše RKI.

Svetska zdravstvena organizacija je nedavno saopštila da je samo mali broj dece zaražene majmunskim boginjama u trenutnoj globalnoj epidemiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu