Majmunske boginje sve bliže Srbiji?

Rumunija je potvrdila prvi slučaj majmunskih boginja, bolesti koja se obično pojavljuje u zapadnoj i centralnoj Africi.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.06.2022.

17:45

Majmunske boginje sve bliže Srbiji?
Foto:Shutterstock/Irina Starikova3432

Reč je o 26-godišnjem muškarcu iz Bukurešta, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja. Pacijent, čiji je partner nedavno putovao u nekoliko evropskih zemalja sa brojnim potvrđenim slučajevima, dobrog je opšteg stanja i leči se u izolaciji, navode iz Ministarstva.

Stiglo je uputstvo lekarima zbog majmunskih boginja – šta sve sadrži?

Početni simptomi majmunskih boginja uključuju groznicu, glavobolju, bolove u mišićima, bolove u leđima, otečene limfne čvorove i iscrpljenost. Može se razviti osip, koji često počinje na licu, a zatim se širi na druge delove tela. Osip se menja i prolazi kroz različite faze pre nego što se konačno formira krasta, koja kasnije otpada.

Podsećamo, predstavnici Svetske zdravstvene organizacije navode da majmunske boginje nisu polno prenosiva bolest koja pogađa samo homoseksualce muškarce, kako se moglo pročitati u medijima.

"Vidimo pojedine slučajeve među muškarcima homoseksualnog opredeljenja, majmunske boginje nisu 'bolest homoseksualaca' – svako ko je u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom može biti inficiran."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: