Kako Fajzer deluje na decu? Studija dala konačan rezultat

Proizvođači farmaceutskih proizvoda Fajzer i Bajontek rekli su u četvrtak da je njihova vakcina protiv kovida 19 izazvala snažan imuni odgovor kod dece.

Izvor: B92
Podeli
Foto:EPA/ CAROLINE BLUMBERG
Foto:EPA/ CAROLINE BLUMBERG

Kompanije su objavile pozitivne rezultate studije faze 2/3 u kojoj se njihova vakcina protiv kovida 19, procenjuje kao dodatna doza za decu uzrasta između 5 i 11 godina kako bi ih zaštitila od korona virusa.

U studiji Faze 2/3, podaci analizirani od 140 dece uzrasta između 5 i 11 godina koja su primila dozu Fajzera pokazali su šestostruko povećanje neutralizujućih antitela protiv soja divljeg tipa SARS-CoV-2, saopštile su kompanije.

Podaci iz subanalize 30 uzoraka seruma iz ove studije pokazali su 36 puta povećanje titra neutralizacije SARS-CoV-2 Omikrona nakon buster doze Fajzera kod dece uzrasta od 5 do 11 godina, saopštile su kompanije.

Fajzer i Bajontek planiraju da u narednim danima podnesu zahtev za odobrenje za upotrebu u hitnim slučajevima za dodatnu dozu za decu uzrasta od 5-11 godina u SAD.

Fajzer je odobren u više od 100 zemalja širom sveta. Očekuje se da će 2022. prihod od vakcina biti 32 milijarde dolara, dok je 2021. bio 36,8 milijardi dolara, prenosi DPA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 41 idi na stranu