Koje su rizične grupe dece i kada ih voditi na testiranje

Na pedijatrijskim odeljenjima širom Srbije sve više je dece sa simptomima kovid 19, a najviše je dece školskog uzrasta. Doktorka Aneta Jovanović kaže da su visokorizične grupe gojazna i deca sa hroničnim i neurološkim oboljenjima, kao i hematoonkološki pacijenti. Otkriva na šta roditelji treba da obrate pažnju kako bi se na vreme reagovalo.

Izvor: RTS
Podeli
Foto:Shutterstock/Sergii Sobolevskyi
Foto:Shutterstock/Sergii Sobolevskyi

Načelnica Odeljenja pedijatrije u Domu zdravlja Palilula dr Aneta Jovanović kaže da je od prošlog meseca povećan broj pregleda u dečjim kovid ambulantama.

Na teritoriji ove beogradske opštine dnevno bude između 200 i 250 pregleda, a 70 odsto čine deca školskog uzrasta.

"Klinička slika je srećom uglavnom jako blaga, kreće se i postepeno nastupa – od zapušenosti nosa, curenja nosa, bola u grlu, glavi, povišena telesna temperatura, od lako povišene do visoko febrilne dece, mučnina i retke stolice se mogu javiti... Ali srećom, za par dana deca budu dobro i potrebno je da roditelji decu dovedu na testiranje da bi se ispitalo da li se radi o kovidu 19 ili nekom drugom respiratornom virusu", kaže doktorka Jovanović.

Roditeljima savetuje da ne žure i decu ne dovode prvog dana, već drugog ili trećeg dana od pojave ovih simptoma, kako bi se smanjila mogućnost lažnog rezultata testiranja.

Napominje da lekari usmeravaju roditelje da decu izoluju ukoliko su bila u kontaktu sa zaraženom osobom, te da se za ovakve simptome prepisuju lek za obaranje temperature – paracetamol ili brufen, i toaleta nosa, a savetuje se mirovanje.

Visokorizične grupe

Lekarka objašnjava i koja su deca najugroženija i kako roditelji mogu da prepoznaju kada je vreme da reaguju.

"Visokorizična grupa su gojazna deca, deca koja imaju neko hronično oboljenje, kao što je dijabetes, bronhijalna astma, neurološka oboljenja, hematoonkološki bolesnici – za njih je poseban rizik. Ukoliko roditelji primete da je dete nakon tri do pet dana bolesti visoko febrilno, da temperaturu ne mogu da obore lako, da dolazi do opšte malaksalosti, kratkoće daha, intenzivnog kašlja koji se ne zaustavlja lako, ukoliko postoji gubitak apetita, svakako treba dovesti dete na kontrolni pregled", rekla je dr Jovanović.

Kaže da samo manji broj dece završava sa komplikacijama, ali da roditelji svakako treba da budu oprezni, naročito sa decom koja spadaju u neku od rizičnih grupa.

Dodala je i da je na teritoriji opštine Palilula u poslednjih mesec dana vakcinisano oko sto pedesetoro dece uzrasta od 12 godina i starijih. Deca se vakcinišu vakcinom Fajzera, koja je jedina odobrena za dečju populaciju.

"Nažalost, to nije veliki procenat. Apelujem na roditelje da mogu slobodno da dovedu decu da se vakcinišu, da je vakcina efikasna, bezbedna, da nismo imali neke neželjene reakcije nakon date vakcine", kaže načelnica Pedijatrije.

Apeluje i na roditelje da se vakcinišu, kako bi na taj način zaštitili svoju decu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu