Zdravlje

Četvrtak, 02.09.2021.

10:32

"Cifru od 3.300 pomnožite sa osam, pa vidite koliko imamo stvarno zaraženih" VIDEO

Ovaj talas epidemije trajaće minimum još dva meseca, vrlo verovatno i duže, s tim što ćemo se u drugoj polovini septembra suočiti sa drastičnim porastom broja zaraženih na dnevnom nivou. Ovo je upozorenje stručnjaka.

Izvor: B92, TV Prva

Foto: Printskrin/TV Prva

Epidemiolog i vakcinolog dr Radmilo Petrović rekao je da najveći porast broja zaraženih očekuje u drugoj polovini septembra i mladih i odraslih, barem sudeći po trenutnom broju zaraženih i da je broj od oko 3.300 zaraženih juče mnogo veći.

"Cifru od oko 3.300 od juče pomnožite sa osam pa ćete videti koliko smo dobili zaraženih, jer je delta mnogo zarazan soj. Zato maska mora da se nosi i vakcinišemo što pre.

Broj preminulih ide jedno tri četiri nedelje u odnosu na broj inficiranih, te u narednom periodu očekuje i porast smrtnih slučajeva.

Za novi virus koji se pojavio u Africi kaže da nema dovoljno podataka, ali da može da nas brine.

"Verovatno je mutirao na nekim antigenima. Može da mutira i dalje. Mi ćemo se boriti vakcinama koje će biti stalno usavršavane. Očekujem da će nove biti pravljene od lambda ili delta soja, a ne od britanskog".

Vakcine u spreju koje je najavila Kuba i Rusija su po njemu odlično rešenje da se spreči zaražavanje, ali i za one koji se plaše igle.

Vakcine u spreju će štititi od teških oblika i smrti i sprečavaće ulazak virusa na ulazna vrata. Bitno je da sprej u nosu indukuje Iga antitela (mukozna) i spreči dalje širenje virusa na ulasku u organizam. Vakcinisani će biti zaštićeni od nošenja virusa i neće moći da prenošenje dalje. Samim tim će biti i manje potrebe za nošenjem maski. Davaće se kao i ove vakcine u više navrata. Pacijent mora da sarađuje i kada mu lekar kaže udahne", objasnio je dr Petrović.
Vakcine i deci

Vakcine, smatra on, mora da se daju i deci i ona će da odreaguju dobrim imunim odgovorom kao i kod vakcine od gripa.

"Imaju jači imuni sistem i završavaće sa asimptomatskom infekcijom. Isto tako sam za obaveznu vakcinaciju zdravstvenih, prosvetnih radnika, pripadnika vojske i policije koji su ključni za funkcionisanje društva".

Prema njegovim rečima, treća doza treba da podigne titar antitela na još viši nivo i ne isključuje da ćemo morati da se vakcinišemo svake godine.

"Ako gledamo model gripa, možemo da očekujemo imunizaciju svake godine, kod gripa su pravili vakcinu od novog soja svake godine. Neće biti mira dok postoje zemlje ekonomski slabe i u kojima je veliki broj nevakcinisanih jer će omogućiti da sojevi žive i dalje se šire".

Teorije zavere

"To su teorije koje nemaju osnova u nauci, u bočici je samo antigen koji je bitan za stvaranje imuniteta bez ikakvh sporednih lipida i proteina. Savremenom tehnikom prečišćavanja sve štetno je sklonjeno, tako da praktično nema kontraindikacija", objasnio je epidemiolog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: