"Moderna" ispituje vakcinu i na deci mlađoj od 12 godina

Američka farmaceutska kompanija "Moderna" je saopštila danas da planira da proširi obim svog ispitivanja vakcine protiv kovida 19 i na mlađu decu, kako bi bolje otkrila retke neželjene efekte, kao što je neka vrsta upale srca o kojoj su nedavno izvestile američke zdravstvene vlasti.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/ilona75
Foto: Depositphotos/ilona75

Pročitajte još:

I Moderna aplicirala za odobrenje vakcine za mlade

Šveđani rade punom parom: Vakcine u budućnosti nećemo dobijati iglom

U saopštenju kompanije se navodi da je u pregovorima sa američkom Administracijom za hranu i lekove o uključivanju većeg broja učesnika u studiju koji su mlađi od 12 godina, prenosi agencija AP.

Planirano je testiranje vakcine na oko 7.000 dece, od kojih neka imaju i 6 meseci.

Najava dolazi u trenutku kada se broj slučajeva zaraženih kovidom povećava u SAD, a škole se pripremaju za doček učenika.

Istovremeno, regulatori nastavljaju da razmatraju slučajeve retkog oblika upale srca poznatog kao miokarditis, koji je zabeležen kod malog broja tinejdžera koji su dobili injekcije "Moderne" ili "Fajzera".

Američki zvaničnici i nezavisni medicinski stručnjaci saopštili su prošlog meseca da su koristi od vakcina znatno veće od rizika od neželjenih efekata, koji su zabeleženi kod nekoliko stotina ljudi mlađih od 30 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu