Fajzer testira novu varijantu vakcine sledeće nedelje, Amerikanci su već rezervisali veliki deo

Fajzer i nemački partner BioNTech najavili su da SAD mogu da kupe novu verziju vakcine koja cilja nove verzije virusa.

Izvor: Jutarnju list
Podeli
Foto:EPA/EFENARONG SANGNAK
Foto:EPA/EFENARONG SANGNAK

Pročitajte još:

Duži interval između dve doze Fajzerove vakcine rešenje za delta soj

Fajzer i nemački partner BioNTech objavili su u petak da američka vlada kupuje 200 miliona dodatnih doza vakcine kovida 19 i da bi mogla da kupi novu verziju vakcine koja cilja nove varijante virusa.

Tom najavom, ukupan broj doza namenjenih Sjedinjenim Državama je 500 miliona doza, sa približno 208 miliona doza već isporučenih, prema vladinim podacima u četvrtak.

Pojavio se novi soj koronavirusa u Velikoj Britaniji: Hitna analiza u toku, potvrđeno 16 slučajeva

Fajzer je prošle godine potpisao ugovor sa američkom vladom za 100 miliona doza vakcine za skoro dve milijarde dolara, uz mogućnost kupovine još 500 miliona doza.

Većina novih doza biće isporučena do kraja godine, a preostalih 90 miliona biće isporučeno do 30. aprila sledeće godine, najavile su kompanije.

Direktor američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti rekao je u četvrtak da je sedmodnevni prosek novih slučajeva u Sjedinjenim Državama porastao za 53 odsto u odnosu na nedelju dana ranije.

Srbija: Stručni komitet preporučio 3. dozu i to RNK vakcinu

Delta varijanta virusa, koja je prvi put pronađena u Indiji, prisutna je u više od 80 posto novih slučajeva širom zemlje.

Fajzer je ranije ovog meseca najavio da kompanije planiraju da zatraže odobrenje američkih i evropskih regulatora za dodatne doze svoje vakcine kovid 19.

Kompanije su osmislile novu verziju vakcine koja je usmerena na delta varijantu, koju planiraju da testiraju u narednim nedeljama, ali su navele da bi trenutna vakcina takođe mogla da pruži zaštitu protiv te varijante.

Infektolog naznačio zašto će nam biti potrebna redovna revakcinacija FOTO

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu