Život kao pre pandemije neće više biti moguć

Austrijski virusolog Kristof Stajninger ocenio je da život kakav je bio pre pandemije koronavirusa neće više biti moguć. Stajninger je, u izjavi bečkom dnevniku "Prese", ukazao da se tokom primene epidemioloških mera promenila i psihologija ljudi.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:Shutterstock/Talukdar David
Foto:Shutterstock/Talukdar David

"Nećemo nikada više prihvatiti da neko unese virus gripa u bolnice ili da desetine hiljade ljudi koji nisu vakcinisani, niti izlečeni od korone, ili testirani, mogu jedni pored drugih biti na koncertu. U takvim situacijama se više nećemo dobro osećati", naglasio je ekspert Medicinskog univerziteta u Beču.

On polazi od toga da će stanovništvo morati da se navikne na "nove mere", da vodi život koji umnogome podseća na raniji život. "Samo vakcinom nećemo moći da držimo pod kontrolom pandemiju", upozorava Štajninger.

Da li će koronavirus nestati tokom leta?

Virusolog kaže da je, po pitanju vakcinacije, još dug put pred Austrijom, jer je za sada svega deset odsto stanovništvo potpuno imunizovano. "Na tom putu moramo da računamo na nove mutacije, koje mogu zaobići vakcinu. Nalazimo se u trci, u kojoj možda nećemo pobediti, iako sa vakcinama imamo ispravan instrument u rukama", rekao je Stajninger.

Fajzerova vakcina za decu od 12 godina uskoro i u Srbiji, ali...

Za održivu borbu protiv pandemije, smatra, potrebni su i "drugi stubovi", i ističe da su potrebni rutinski testovi za pristup određenim mestima, ali i utvrđivanje nivoa antitela, kako bi se više saznalo o statusu imuniteta stanovništva.

On je uveren da će obaveza nošenja maski još dugo ostati, pre svega u oblastima u kojima nije moguće držati odstojanje i na mestima gde je teško kontrolisati da li je neko vakcinisan, izlečen ili testiran, kao što su taksi, hoteli, ili javni prevoz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 82 idi na stranu