Za hrkanje postoje dva jednostavna rešenja, jedan su koristili u vojsci VIDEO

Ne postoji ništa gore od toga kad ne možete da spavate celu noć zbog hrkanja vašeg partnera. Ali prema rečima stručnjaka za spavanje, postoji rešenje...

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 03.02.2021.

10:15

Za hrkanje postoje dva jednostavna rešenja, jedan su koristili u vojsci VIDEO
Foto: deposit/baranq

Naime, stručnjak za spavanje i autor brojnih knjiga o zdravom snu Karl Rolison tvrdi da obična teniska loptica može da vam pomogne da stanete na put ovom problemu.

Naime, Rolison kaže da ljudi koji imaju problem s hrkanjem najčešće spavaju na leđima ili im se, pak, hrkanje pogorša baš u tom položaju. Ako tenisku lopticu prišijete na zadnju stranu njegove pidžame ili majice, sprečićete spavanje na leđima, a samim tim i izraženo hrkanje.

"Razlog je to što, kada spavamo na leđima, često otvorimo usta. Zato preporučujem spavanje na boku. Kada spavamo na leđima, jezik i nepce se opuštaju i podležu gravitaciji, a tada se naslanjaju na zadnji deo grla i proizvode vibrirajući zvuk. Vilica se takođe opušta, a usta postaju eho komora, koja pojačava zvuk", rekao je guru za spavanje za britanski "San".

Rolison je dodao da spavanje na boku manje opterećuje disajne putave i ostavlja više mesta za protok vazduha, a pored loptice za tenis, možete isprobati i jednu staru vojničku metodu.

Naime, vojnici su davnih dana u rovovima spavali sa rancem na leđima kako ne bi hrkanjem odali neprijatelju svoj položaj, objašnjava ovaj britanski stručnjak, i ističe da se i sam uverio koliko je ova metoda efikasna, kada je pre nekoliko godina slomio tri rebra.

"Mogao sam da spavam samo na boku, a ako bih u snu promenio položaj, budio sam se u groznim bolovima, pa sam u ranac stavio jastuk, a ranac na leđa. Tada bih spavao kao beba", prisetio se.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: