Najčešći simptom korone, a nije povišena temperatura

Koronavirus vlada našim životima već skoro godinu dana, ali zahvaljujući brojnim istaživanjima i studijama, svet danas mnogo bolje poznaje virus nego u ranim danima pandemije.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/ 9nong
Foto: Depositphotos/ 9nong

Istraživanja nastavljaju da razotkrivaju činjenice o virusu uključujući i novu studiju koja prezentuje najčešći mogući simptom: mijalgiju, odnosno bol u mišićima.
Napredak razumevanja simptoma povezanih sa kovidom 19 takođe bi mogao da pruži pomoć u okončanju ove pandemije.

Istraživači sada analiziraju ogroman broj zdravstvenih podataka koji su stvoreni tokom pandemije, kako bi pružili jasniju sliku simptoma povezanih sa kovidom 19. Nedavna studija objavljena u časopisu "British Medical Journal" nastojala je da karakteriše simptome kovida 19 u populaciji na Islandu.

Studija se sastojala od svih pojedinaca kod kojih je test bio pozitivan na koronavirus između 17. marta i 30. aprila 2020. godine.

Među 1.564 osobe pozitivne na SARS-CoV-2, najčešći simptom bio je mijalgija.

Mijalgija obično opisuje bolove u mišićima - odnosno u ligamentima, tetivama i fascijama, mekim tkivima koji povezuju mišiće, kostima i organima. Mijalgiju (55 odsto) pratile su glavobolja (51 odsto) i suvi kašalj (49 odsto). Groznica i otežano disanje bili su ređi nego što je ranije prijavljeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 87 idi na stranu