Najčešći simptom korone, a nije povišena temperatura

Koronavirus vlada našim životima već skoro godinu dana, ali zahvaljujući brojnim istaživanjima i studijama, svet danas mnogo bolje poznaje virus nego u ranim danima pandemije.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 13.12.2020.

13:56

Najčešći simptom korone, a nije povišena temperatura
Foto: Depositphotos/ 9nong

Istraživanja nastavljaju da razotkrivaju činjenice o virusu uključujući i novu studiju koja prezentuje najčešći mogući simptom: mijalgiju, odnosno bol u mišićima.
Napredak razumevanja simptoma povezanih sa kovidom 19 takođe bi mogao da pruži pomoć u okončanju ove pandemije.

Istraživači sada analiziraju ogroman broj zdravstvenih podataka koji su stvoreni tokom pandemije, kako bi pružili jasniju sliku simptoma povezanih sa kovidom 19. Nedavna studija objavljena u časopisu "British Medical Journal" nastojala je da karakteriše simptome kovida 19 u populaciji na Islandu.

Studija se sastojala od svih pojedinaca kod kojih je test bio pozitivan na koronavirus između 17. marta i 30. aprila 2020. godine.

Među 1.564 osobe pozitivne na SARS-CoV-2, najčešći simptom bio je mijalgija.

Mijalgija obično opisuje bolove u mišićima - odnosno u ligamentima, tetivama i fascijama, mekim tkivima koji povezuju mišiće, kostima i organima. Mijalgiju (55 odsto) pratile su glavobolja (51 odsto) i suvi kašalj (49 odsto). Groznica i otežano disanje bili su ređi nego što je ranije prijavljeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: