Pijete probiotike često? Ipak nisu korisni kao što mnogi misle

Nije važno da li se nalaze u jogurtu, tabletama ili kapsulama - probiotici ne čine mnogo toga dobrog za zdravlje creva, rezultati su najnovijih istraživanja.

Zdravlje

Izvor: B92, CNN

Subota, 13.06.2020.

13:06

Pijete probiotike često? Ipak nisu korisni kao što mnogi misle
Foto: Depositphotos, alexraths

"Za većinu bolesti koje smo proučavali, trenutno nemamo dovoljno dokaza da preporučimo upotrebu probiotika", rekao dr Geoffrey Preidis, pedijatrijski gastroenterolog iz Teksaškog medicinskog centra i portparol Američke gastroenterološke asocijacije, koja je i vršila ovo istraživanje.

Probiotici su mali organizmi, a mogu biti i određene bakterije. Obično se nalaze u namirnicama kao što je jogurt ili dodatak ishrani, piše CNN. Kako smatra SZO, kada se daju u adekvatnoj dozi, mogu da budu korisni za ljudski organizam, na primer u borbi protiv Kronove bolesti ili ulceroznog kolitisa.

"Naravno, postoje slučajevi u kojima je upotreba probiotika preporučena. Međutim, važno je znati da pretpostavke javnosti o koristima probiotika nisu utemeljene", izjavila je de Grejs Su, profesorka medicine i šef gastroenterologije na univerzitetu Mičigen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: