Pijete je svakodnevno, ali ovo o njoj verovatno niste znali

Konzumiranje gazirane vode može da bude višestruko korisno za organizam, jer ona pomaže kod loše probave i sprečava stvaranje žučnih i bubrežnih kamenaca.

Zdravlje

Izvor: B92, 021.rs

Utorak, 15.05.2018.

08:20

Pijete je svakodnevno, ali ovo o njoj verovatno niste znali

Ona povoljno deluje i na srce, što je pokazalo Framingamsko istraživanje faktora rizika za bolesti srca iz 1948. godine.

Kod više desetina hiljada ljudi, čak i potomaka prvih učesnika istraživnja, ispitivao se i efekat gaziranih pića na gustinu kostiju. Otkriveno je da je prosečna gustina kostiju bila smanjena samo kod žena koje su tri puta nedeljno pile gazirane slatke napitke poput sokova.

Zapravo je fosforna kiselina, koja je prisutna u komercijalnim bezalkoholnim gaziranim pićima, supstanca koja smanjuje gustinu kostiju, a ne karbonizovana voda, što je i potvrđeno istraživanjem naučnika sa Univerziteta u Bostonu.

Sa druge strane, u jednom španskom istraživanju dokazano je da su žene koje su u postmenopauzi dva meseca pile gaziranu mineralnu vodu smanjile rizik od razvoja koronarnih bolesti, piše portal 021.

Još jedno istraživanje objavljeno u Evropskom časopisu za gastroenterologiju i hepatologiju pokazalo je da su bolesnici koji su patili od lošeg varenja i zatvora posle dve nedelje korišćenja gazirane vode imali bolje varenje, žučna kesa im se bolje praznila i imali su redovniju stolicu.

Gazirana voda sadrži malu količinu ugljen-dioksida, nema kalorija, nema šećera, a blagotvorna je za zdravlje. Uz to osvežava i hidrira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: