Koliko ulažete vremena na pripremanje hrane za decu?

Na nedavnom skupu Društva za istraživanje prehrambenog ponašanja, predstavljeno je istraživanje koje ukazuje na povezanost vremena kog roditelji provedu pripremajući hranu i hrane koju deca sama biraju kada nisu pod roditeljskim nadzorom.

Izvor: biologija.com.hr
Podeli

U istraživanju je učestvovalo 61 dete uzrasta 4-6 godina i njihovi roditelji. Tokom dve posete laboratoriji u kojoj je sprovođeno istraživanje, zadatak dece bio je da probaju i ocene ukus razne hrane, a nakon toga im je omogućena neograničena konzumacija isprobane hrane bez uplitanja odraslih. Ponuđena im je bila visokokalorična hrana, poput pilećih medaljona i keksa s čokoladom, ali i niskokalorična hrana, kao što su brokoli i grožđe. Za to vreme, roditelji su, odvojeni od dece, ispunjavali upitnike o raznim temama – o prehrambenim navikama dece, ponudi i pripremi hrane u kući, ali i o ekonomskom stanju porodice.

Glavno zapažanje istraživanja bila je negativna povezanost vremena koje roditelji provedu pripremajući hranu i energetske gustine hrane (energetske vrednosti po gramu hrane) koju je dete konzumiralo. Drugim rečima, deca roditelja koji su provodili više vremena pripremajući obroke odabirala su hranu niže energetske gustine (poželjniji izbor) od dece roditelja koji su ulagali manje vremena za pripremu jela, čak i kada nisu bili pod roditeljskim nadzorom.

Rezultati, dakle, pokazuju da kvalitetna priprema hrane u kući može uticati na dečji pravilan izbor hrane i kada jedu izvan kuće. Ova povezanost bila je nezavisna od porodičnih primanja i ukupnog vremena koje roditelji provedu kod kuće.

foto: flickr.com/Savio Sebastian

Vesti

Zabrinjavajuće: Udvostručen broj umrlih od raka u Srbiji /VIDEO

U poslednje tri decenije u Srbiji je udvostručen broj umrlih od raka. Verovatno je i to razlog što uglavnom svi pozdravljaju odluku Skupštine Srbije da formira Komisiju za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije. Naši dopisnici u Kosovskoj Mitrovici, Vranju i Nišu predstavljaju crnu statistiku juga Srbije.

Vesti četvrtak 24.05. 19:50 Komentara: 48

Doktori otkrili zašto se kod potpuno zdrave dece razvija leukemija

Moderan način života koji od najranijeg detetovog uzrasta nalaže odrastanje u "prečistom" okruženju bez klica mogao bi biti jedan od uzroka razvoja najčešće zloćudne bolesti kod dece - akutne limfoblastične leukemije (ALL), smatraju britanski naučnici i veruju da bi ta informacija u dogledno vreme mogla uticati na sprečavanje razvoja bolesti.

Vesti sreda 23.05. 20:21 Komentara: 17
strana 1 od 2083 idi na stranu