Koliko ulažete vremena na pripremanje hrane za decu?

Na nedavnom skupu Društva za istraživanje prehrambenog ponašanja, predstavljeno je istraživanje koje ukazuje na povezanost vremena kog roditelji provedu pripremajući hranu i hrane koju deca sama biraju kada nisu pod roditeljskim nadzorom.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 08.01.2015.

08:46

Default images

U istraživanju je učestvovalo 61 dete uzrasta 4-6 godina i njihovi roditelji. Tokom dve posete laboratoriji u kojoj je sprovođeno istraživanje, zadatak dece bio je da probaju i ocene ukus razne hrane, a nakon toga im je omogućena neograničena konzumacija isprobane hrane bez uplitanja odraslih. Ponuđena im je bila visokokalorična hrana, poput pilećih medaljona i keksa s čokoladom, ali i niskokalorična hrana, kao što su brokoli i grožđe. Za to vreme, roditelji su, odvojeni od dece, ispunjavali upitnike o raznim temama – o prehrambenim navikama dece, ponudi i pripremi hrane u kući, ali i o ekonomskom stanju porodice.

Glavno zapažanje istraživanja bila je negativna povezanost vremena koje roditelji provedu pripremajući hranu i energetske gustine hrane (energetske vrednosti po gramu hrane) koju je dete konzumiralo. Drugim rečima, deca roditelja koji su provodili više vremena pripremajući obroke odabirala su hranu niže energetske gustine (poželjniji izbor) od dece roditelja koji su ulagali manje vremena za pripremu jela, čak i kada nisu bili pod roditeljskim nadzorom.

Rezultati, dakle, pokazuju da kvalitetna priprema hrane u kući može uticati na dečji pravilan izbor hrane i kada jedu izvan kuće. Ova povezanost bila je nezavisna od porodičnih primanja i ukupnog vremena koje roditelji provedu kod kuće.

foto: flickr.com/Savio Sebastian

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: