"Oreo" keks izaziva zavisnost?

Istraživači sa koledža u Konetikatu pronašli su dokaz da popularni Oreo (Orio, srp.) keks, barem za laboratorijske pacove, izaziva zavisnost kao i kokain.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 16.10.2013.

18:44

Default images

Džejmi Honohan, vođa tima zaslužnog za realizaciju studije, temeljio je istraživanje na uticaju hrane bogate mastima i šećerom na ljude slabijeg imovinskog statusa.

"Hteo sam da proučim ljudsko ponašanje i motivaciju kad je u pitanju hrana. Oreo keks smo odabrali iz nekoliko razloga: najdraži je keks američke populacije, primamljiv je pacovima, ali i zato jer reklamiranje proizvoda bogatih šećerom i mastima ciljaju na društva slabijeg socioekonomskog statusa", rekao je Honohan.

Napravili su lavirint. Na jednoj njegovoj strani pacovima je ponuđen Oreo keks, a na drugoj keks od celih zrna pirinča. Očekivano, svi su pacovi pohrlili prema Oreo keksu pa su ih, poput većine ljudi, rastavili i prvo pojeli središnji namaz.

Naučnici su ovaj rezultat usporedili sa onim slične studije u kojoj je na jednom kraju lavirinta pacovima ubrizgavan kokain ili morfijum, a na drugom slana tečnost. Pokazalo se da su oni pacovi koji su "poludeli" za Oreo keksom jednaku količinu vremena proveli na strani lavirinta na kojoj se nalazio keks, kao i na onoj na kojoj ih je čekao kokain.

Otkriće koje još više zabrinjava jeste to što je Oreo keks aktivirao znatno više neurona nego kokain ili morfijum, pa su stoga naučnike podstakli na zaključak da brza i slatka hrana izuzetno lako izaziva zavisnost kod pacova, a pretpostavlja se da nije drugačije kod ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: