Otkriven još jedan hormon sreće

Nedavno je otkriven hormon hipokretin, još jedan neurotransmiter koji, osim dopamina i serotonina, bitno utiče na raspoloženje.

Ž.P.
Podeli

Najnovije istraživanje na Univerzitetu u Kaliforniji pokazalo je da se nivo hipokretina povećava u trenucima sreće, a smanjuje kada je dominantna tuga, što je veoma važno za poboljšanje raspoloženja i budnosti.

Ovo otkriće moglo bi da postavi nove temelje za lečenje psihijatrijskih poremećaja, kao što je depresija, izjavio je psihijatar profesor dr Džeremi Sigel, rukovodilac stručnog tima.

Osim novotkrivenog hormona hipokretina, tokom ovog istraživanja prvi put izmereni su nivoi jednog drugog važnog peptida, stručno nazvanog melanin-koncentrovani hormon (MKH).

Rezultati su pokazali da je njegovo oslobađanje najmanje tokom budnosti, a najveće tokom spavanja. Nova otkrića objašnjavaju pospanost, ali i depresiju koja je često povezana sa pospanošću, objasnio je dr Sigel, naglašavajući da je ovo veoma bitno s obzirom na to da je depresija bolest današnjice.

Britanski stručnjaci došli su do zaključka da antidepresivi novije generacije postižu željeni efekat samo kod bolesnika sa teškim oblikom depresije, a sada nova otkrića daju nadu da će se daljim istraživanjima ispitati hormoni sreće i tako pomoći osobama sa različitim psihijatrijskim poremećajima.

Izvor: Novosti.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 90 idi na stranu