Zdravlje

Sreda, 12.10.2011.

14:40

Meteoropate uglavnom deca i stariji

Nagle promene temperature vazduha kojima smo izloženi poslednjih nekoliko dana, muče i hronične bolesnike i relativno zdrave osobe, a istraživanja pokazuju da meteoropatija najčešće pogadja decu mlađu od 15 i osobe starije od 50 godina.

Izvor: Tanjug

Default images

Najmlađi su osetljivi na promenu vremena jer više od ostalih slede instinkte i reaguju na uticaje elektromagnetnih talasa, a starije osobe imaju osetljiviji metabolizam, koji jače reaguje na hormonske promene uzrokovane promenom vremena, poručuju iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut".

Nagle promene vremena izazivaju umor, migrene, nesanicu, depresiju i probleme sa krvnim pritiskom, teško ih podnose asmatičari, reumatičari i srčani bolesnici, ali i relativno zdrave osobe.

U poslednjih desetak godina, svedoci smo naglih vremenskih promena i pojave da se godišnja doba smenjuju bez prelaznih razdoblja, a dnevne razlike u temperaturi ponekad iznose i 5-20 stepeni, zbog čega od tegoba koje izaziva promena vremena pati gotovo polovina svetske populacije.

Prelazi između godišnjih doba su "kritične tačke", jer su tada učestalije pojave bolest, ali i smrtnosti, navode iz Instituta.

Nagla promena vremena izaziva veću učestalost srčanih i moždanih udara, prehlada, upale disajnih organa i astmatičnih napada kod starijih osoba i hroničnih kardiovaskularnih bolesnika.

Lekari zato u prelaznom periodu savetuju dovoljno sna, jer je umoran čovek osetljiv na sve, pa i na promenu vremena, a preporučuju fizičku aktivnost i boravak na svežem vazduhu, kao i laganu ishranu bogatu vitaminima.

Preporučuje se redovno tuširanje naizmenično toplom i hladnom vodom i slojevito oblačenje, dok hronični bolesnici moraju strogo da se pridržavaju terapije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: