Majica koja meri otkucaje srca

Naučnici sa Univerziteta ''Karlos III'' iz Madrida izumeli su ''pametnu majicu'', koja može da meri otkucaje srca, a može da uradi i EKG (elektrokardiogram).

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 30.09.2011.

12:34

Default images

Pametna majica napravljena je od provodljivog ''e-tekstila'' i može da meri telesnu temperaturu. Ova majica je za sada testirana na pet pacijenata na institutu za kardiologiju u Madridu.

Podaci o otkucajima srca i rezultatima EKG-a prikupljaju se preko bežičnog uređaja, koji se nosi oko vrata ispod majice, a šalje podatke sistemu za upravljanje koji ih tumači.

Uređaj za prikupljanje podataka sadrži i termometar i akcelerometar, čime se otkriva da li bolesnik sedi ili leži i koliko je aktivan.

''Ideja je ta da se na nenametljiv način prati pacijent'', rekao je programer Hose Ignjasio Moreno sa ''Karlos III'' Univerziteta.

''Ovaj patent može da prati pacijenta u stvarnom vremenu bez ikakvih kablova, tako da on može ostati da leži ili može krenuti u šetnju'', dodao je on.

Sistem takođe ima alarm koji lekari mogu da prilagode svakom pacijentu tako da emituje upozorenje ukoliko se puls ili telesna temperatura povećaju i budu na granici opasnosti.

U budućnosti uređaj će omogućiti lekarima da prate bolesnika kod kuće i tako će smanjiti vreme koje bi pacijenti trebali da provedu u bolnici. Majica od e-tekstila, koju je dve godine razvijalo nekoliko firmi, na tržište bi mogla doći za šest do 12 meseci.

Prema rečima proizvođača moći će da se pere u mašini za veš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: