Koliko često treba ispirati uši?

Nakupljena masnoća u ušima uklanja se samo u izuzetnim slučajevima, kada počinje da utiče na sluh. Ono u čemu ljudi najčešće greše jeste čišćenje ušiju štapićima.

Zdravlje

Izvor: J. Su.

Nedelja, 27.03.2011.

11:09

Default images

Nakupljanje masnoće u unutrašnjosti ušne školjke, tzv. cerumenski čepovi, izazivaju osećaj zapušenosti u uvu, i slabiji sluh, ali i neka druga stanja mogu da izazovu iste tegobe.

Zato se pre eventualnog ispiranja ušiju preporučuje otoskopija, odnosno pregled kod lekara.

"Moguće je da su ranije povrede ili hronične upale uva napravile perforaciju, odnosno rupicu na bubnoj opni, i kod takvih pacijenata se uvo ne sme ispirati , a cerum se otklanja mikroaspiracijom (odstranjivanjem određenim instrumentima pod mikroskopom)", upozorava dr Svetlana Milošević, iz Službe za otorinolaringologiju i maksilofacijalnu firurgiju Zemun.

"U svakom slučaju, pre bilo kakvog ispiranja, neophodan je razgovor sa pacijentom i pregled uva. Redovno ispiranje ušiju nije neophodno. Kod mnogih osoba nijednom u životu ne postoji potreba za ispiranjem", objašnjava dr Milošević.

Najčešći razlog ispiranja ušiju je postojanje cerumenskih čepova. Oni nastaju nakupljanjem masti koju luče lojne žlezde kože spoljnjeg slušnog hodnika, a koji ima zaštitnu ulogu. Prevelikim lučenjem i nakupljanjem cerumena nastaju cerumenski čepovi.

Dr Milošević kaže da neke osobe imaju prirodnu predispoziciju za pojačanim stvaranjem cerumena, pa je kod njih neophodno ispiranje, najčešće na šest meseci.

Kod nekih osoba cerumenski čepovi mogu da budu jako suvi, što otežava njihovo ispiranje, pa je prethodno preporučljivo ukapavati troprocentni hidrogen nekoliko dana radi omekšavanja čepa.

"Greška koju pacijenti najčešće prave je čišćenje ušiju štapićima. To kao prvo, dodatno stimuliše kožu spoljašnjeg slušnog hodnika na stvaranje cerumena, a kao drugo, može da dovede do povrede slušnog kanala, pa čak i do teških povreda bubne opne", upozorava dr Svetlana Milošević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: