Hrvatice se "bodu" da skinu kilograme: Injekcije od 130 evra idu kao alva, a nuspojave nepoznate

Trend mršavljenja uz pomoć injekcija leka na bazi semaglutida, koji suzbija osećaj gladi, zahvatio je i Hrvatsku.

Izvor: Jutarnji list

Petak, 09.12.2022.

10:51

Hrvatice se
Foto: Profimedia

Kako svedoče lekari s kojima je razgovarao list Jutarnji.hr, iako je reč o leku na recept namenjenom smanjenju zdravstvenih tegoba pacijenata s dijabetesom, Hrvatice s kojim kilogramom viška nalaze načine da dođu do recepta iz privatnih klinika te, uz plaćanje oko 1000 kuna (nešto više od 130 evra), dobijaju mesečne doze injekcija. Koriste se jednom nedeljno te, prema dosadašnjim podacima, nemaju snažne nuspojave.

Trend su snažno promovisale poznate osobe iz svetskog šoubiznisa, no zbog pravnog upozorenja pristiglog iz farmaceutske industrije, ime leka ne sme da se spomene.

Na tržištu se nalazi još jedan lek s istom supstancom. Oba se izdaju isključivo na recept i trebalo bi ih propisivati samo endokrinolozi i internisti uz indikacije, no činjenica je da se u najvećoj meri koriste za regulaciju telesne težine.

Lekove je registrovala i odobrila Hrvatska agencija za lekove i medicinske proizvode, a nalaze se i na listi lekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Smanjuju apetit

Iz Lekarske komore, pak, Jutarnji list saznaje da je pomama za lekom ogromna i da ona svakako ne odgovara broju i indikacijama osoba sa šećernom bolešću. Svedoče kako osobe koje odlaze na tretman kod estetskog hirurga ili, na primer, privatnog dermatologa, bez problema dobiju recept za lek i koriste ga
bez nadzora.

"Lekar specijalista iz privatnih klinika ima pravo da napiše bilo koji beli recept i apoteke moraju da ih izdaju. Činjenica je da to ide na ruku i kompanijama koji prodaju te lekove, a verovatno i tim klinikama, zbog čega je pomama za tim injekcijama velika. Mi kao lekari smatramo da se lek mora shvatiti kao
lek, a ne kao dodatak ishrani, i da svi imaju i nuspojave i neželjene efekte. A lekari koji propisuju lekove za bolesti koje nisu njihova specijalizacija bi trebalo da se zamisle nad onim što rade", kažu lekari.

Niske doze

Da ovaj lek deluje, tvrdi ekonomska analitičarka dr. Vedrana Pribičević, koja se s viškom kilograma bori od detinjstva, a na društvenim mrežama je objavila da, otkad uzima taj lek, beleži značajno smanjenje telesne mase: u tri meseca skinula je 18 kilograma.

"Za lek sam isprva saznala od drugih korisnika, onda sam počela čitati studije na internetu i na kraju sam pitala za mišljenje neke prijatelje iz medicinske struke. Tek dosta kasnije sam videla da je to postao nekakav trend na Tik-Toku i među poznatima. S obzirom na to da se lek već neko vreme koristi u lečenju dijabetesa, pretpostavila sam da su efekti i nuspojave već dobro dokumentovani u naučnim člancima", pojašnjava Pribičević.

Opisuje i da se koristi u injekcijama, tzv. penovima, koje osoba na vrlo jednostavan način daje sebi jednom nedeljno.

"Počinje se s niskom dozom i ide se prema većim dozama. Ja sam trenutno na dozi od 0.5 mg, no s vremenom će se i doza verovatno povećati na 1 mg. Injekcije su gotovo bezbolne i lake su za upotrebu. Lek inače mora da stoji u frižideru između korištenja", priča.

Pribičević nema samo problem s prekomernom težinom. Naime, detaljna endokrinološka analiza otkrila je da njen pankreas proizvodi ogromne količine insulina, verovatno dovoljne za 4-6 ljudi.

Kratkoročni efekat

"To je razlog zašto s gotovo 200 kilograma nisam dobila dijabetes, niti imam, na primer, visok nivo holesterola u krvi. Taj poremećaj zove se hiperinzulinemija i vodi ekstremnom osećaju gladi što za posledicu ima debljanje."

Pročelnik Zavoda za endokrinologiju i dijabetes KBC-a Zagreb i predsednik Hrvatskog društva za endokrinologiju i dijabetologiju dr. Darko Kaštelan vrlo jasno kaže da je reč o grupi lekova koja se prvenstveno koristi za lečenje šećerne bolesti, a koji, kao popratni efekat, mogu imati smanjenje telesne težine.

Na konkretno pitanje zašto lek ne bi koristile osobe s nekoliko kilograma viška i tako postigle željenu telesnu težinu, dr. Kaštelan kaže da ponekad lekari propisuju lekove iz ove grupe u cilju mršavljenja, no to je opravdano isključivo kod bolesnika s visokim indeksom telesne mase.

Pored toga, ističe da lek ima ograničen efekat na smanjenje telesne težine jer on nestaje prekidom njegove primene. Na kraju, lek može imati i određene nuspojave, najpre u vidu osećaja nadutosti, mučnine, povraćanja, a ponekad i upale gušterače, a eventualne dugoročne posledice primene nisu dovoljno poznate jer je reč o relativno novim lekovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: