Upala srčanog mišića nakon korone - dobar razlog za brigu VIDEO

Istraživanja koja se bave svim posledicima koronavirusa daju zastrašujuće podatke. Skoro 50 odsto obolelih od kovida imaju upalu srčanog mišića. Ujedno zabrinjava to što ovakva vrsta problema pogađa i mlade, čak iako se intenzivno bave sportom.

Izvor: B92, TV Prva

Utorak, 11.05.2021.

09:59

Upala srčanog mišića nakon korone - dobar razlog za brigu VIDEO
Foto:Printscreen/Prva televizija

Da li ima načina da se ovakva komplikacija izbegne kao i to da li kardiolizi savetuju da se nakon preležanog virusa nosi holter? Kardiolog profesor doktor Petar Severović je za Televiziju "Prva" izjavio da je što se tiče holtera stvar kliničke prakse, ali da ono što se zna i ono što treba da se spomene jeste da kovid nije respiratorna infekcija, te da je to veoma složeno sistemsko oboljenje i pre svega kardiovaskularno, a da su iznenadni smrtni ishodi posledica.

"Sastanci sa 40 kardiologa iz cele Evrope se odvijaju svake nedelje i podaci do kojih se došlo su frapantni i konekcija među doktorima je dovela do toga da se shvati da je kovid kardiovaskularno oboljenje i izazivanje tromboze, koju virus očito izaziva i stimuliše, je posledica kardiovaskularne bolesti", izjavio je Severović.

Sve češće se događa da mladi i zdravi ljudi, koji se bave sportom, sa jakim imunitetom, nakon preležanog kovida imaju komplikacije sa srcem. Profesor je objasnio da je zapaljenje srčanog mišića često u populaciji i da se kod 30 do 40 odsto bolesnika događa neka vrsta zapaljenja.

"Korona ne poznaje mlade i stare", izjavio je on.

"Volumen infekcije, količine virusa koju osoba dobije i stanje organizma u tom trenutku se više vidi kod mladih, jer jedna virusna infekcija kod mladih prolazi za tri-četiri dana, ali u ovim slučajevima mladi ljudi, posle tri do pet dana kada kašlju i dobiju temperaturu, završavaju sa smrtnim ishodom", rekao je on.
Dosadašnja praksa je pokazala da je najvažnija količina virusa kojoj je osoba izložena, a jedini put iz svega ovoga koji svi moramo da shvatimo je vakcinacija.

Sve više mladih oboleva, čak i sportista, čiji je organizam jak. Razlog tome je, navodi se, to što zbog medicinskih faktora poput kontakta sa većim brojem ljudi, bez držanja distance postoji veća izloženost virusu, pa samim tim kod mladih ljudi postoji mogućnost da bolest ode na srce i da se na kraju završi sa smrtnim ishodom.

A koji savremeni lekovi se koriste u prevenciji i da li su dostupni u Srbiji, pogledajte u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: