Zeleni čaj i još jedan napitak mogu vam produžiti život

Nova istraživanja o pozitivnom efektu konzumacije zelenog čaja i kafe za ljude koji imaju dijabetes tipa 2 dolaze iz Japana.

Izvor: B92

Sreda, 11.11.2020.

13:40

Zeleni čaj i još jedan napitak mogu vam produžiti život
Foto: depositphotos/tankist276

Ova kombinacija, kako tvrde, potencijalno smanjuje rizik od smrtnosti od svih uzroka za 63 odsto kod osoba koje učestalo (najmanje jednom dnevno) kozumiraju ove napitke.

Prethodne studije već su istakle zdravstvene dobrobiti zelenog čaja pokazujući da smanjuje rizik od nastanka dijabetesa, poboljšava kontrolu glukoze i osetljivost insulina.

Međutim, nova studija koju su proveli japanski naučnici sastojalo se od posmatranja kako konzumiranje zelenog čaja utiče na ljude koji već imaju dijabetes. Proučavali su 4.923 pacijenta prosečne starosti 66 godina.

Ljudi koji su pili više od četiri šoljice zelenog čaja dnevno, imali su 40 odsto manji rizik od smrti nakon završetka studije koja je trajala pet godina.

Kao i zeleni čaj, kafa dokazano ima uticaja na smanjenje rizika od razvoja dijabetesa, ali naučnici su i u ovom slučaju istraživali kako kafa utiče na ljude su već dijabetičari.

Studiju je objavio časopis "BMJ Open Diabetes Research&Care", a navodi se kako ispijanje dve ili više šoljica kafe tokom dana smanjuje ukupnu smrtnost za 41 odsto, prenosi portal Kliks.

Kombinovano ispijanje ova dva napitka, ipak, imalo je najbolji efekat.

"Kombinacija zelenog čaja i kafe znatno je smanjila smrtnost zbog svih uzroka, i to za 63 odsto", pišu autori studije.

Oni koji su pili četiri ili više šoljica čaja, kao i dve ili više šoljica kafe, imali su najveće koristi. Stručnjaci savetuju da kafu i zeleni čaj konzumirate bez dodatka šećera i mleka, kako biste dobili pozitivan efekat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: