Lekar upozorava: "Davanje vode bebama može biti smrtonosno" VIDEO

Mnogi roditelji ne znaju u kom uzrastu bi trebalo da počnete da dajete deci vodu. Upravo je zbog toga doktor Karan Raj na svom TikTok profilu upozorio kako davanje vode bebama može biti izuzetno opasno, a u nekim slučajevima i smrtonosno. Naime, reagujući na video jedne tiktokerke koja ismejava partnera jer misli da je voda opasna za bebe, Raj je otkrio da su bubrezi novorođenčadi čak upola manji nego kod odraslih zbog čega ne mogu ispravno prerađivati vodu.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Shutterstock/Liudmila Fadzeyeva
Foto: Shutterstock/Liudmila Fadzeyeva

To može dovesti do trovanja koje je u medicinskim krugovima poznato kao hiponatrijemija, stanje kada višak vode razređuje so u krvi.

"Višak vode postepeno se vraća u krvotok i razređuje so. Ova pojava može uzrokovati mnoge probleme, od oticanja mozga, konvulzija pa sve do smrti'', objasnio je lekar te je dodao kako bebe ne bi smele piti više od 250 mililitara vode.

Osim toga, Raj je naglasio da konzumiranje vode kod beba također uzrokuje da se brzo zasite. Samim time, mnogo slabije jedu hranu, odnosno piju mleko, zbog čega dolazi do nedostatka energije i hranjivih materija koje su im potrebne da budu zdrave.

Video lekara u kratkom je vremenu postao viralan i ima 1.6 miliona pregleda, a u komentarima mu se javilo mnogo roditelja koji su priznali da nisu bili upoznati s ovim važnim informacijama, prenosi index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.