Nošenje beba: da ili ne?

„Nemoj da je nosiš, razmaziće se!“ - čuvena rečenica o nošenju beba u rukama. Neke mame pod uticajem ovih stavova smatraju da su njihove bebe već sa par meseci „navikle na ruke“ i aktivno tragaju za rešenjem kako da ih od toga odviknu. Da li su ovako male bebe zaista razmažene i „navikle na ruke”? Da li ili ne nositi svoju bebu u rukama?

Izvor: B92

Subota, 19.06.2010.

15:25

Default images

Kada postanemo roditelji, želimo da svojim mališanima pružimo najbolju moguću negu. Obično to činimo kombinujući preporuke i savete okoline: iskustvo iz porodilišta, šta kažu naša mama, najbolja prijateljica ili simpatična komšinica sa drugog sprata koja ima troje dece, patronažna sestra, odabrani pedijatar, servis „Halo beba” i slično.

Konačno, na raspolaganju su i mnogobrojni članci i popularni forumi na internetu. Čak i onaj ko nije roditelj, zna za čuvena upozorenja o nošenju beba u rukama: „Nemoj da je nosiš, razmaziće se!“ ili „Navićiće se na ruke, šta ćeš posle?!“, koje se decenijama prenose sa kolena na koleno.

Pod uticajem ovako uvreženih stavova o nošenju beba, mnoge mame imaju veliku dilemu i čak intenzivnu grižu savesti kada im beba plače i osećaju da treba da ih uzmu i priviju uz sebe, dok im sa druge strane u glavi odzvanja ta rečenica. Neke mame - ne dovodeći u pitanje ovakve stavove - zaista smatraju da su njihove bebe već sa par meseci „navikle na ruke“ i aktivno tragaju za rešenjem kako da ih od toga odviknu. Nesumnjivo, sve to frustrira i mame i bebe.

Da li su tako male bebe zaista razmažene?

Naša je namera da ovim tekstom ukažemo upravo na dobrobiti koje i za bebe i za njihove mame donosi nošenje beba. Postoje mnogobrojna istraživanja o nošenju beba, zasnovana najviše na posmatranju porodica u zemljama Latinske Amerike, Afrike i Dalekog Istoka gde se oduvek praktikuje nošenje beba i dece.

U ovim društvima bebe su najčešće aktivno uključene u život odraslih i nošene na grudima, boku ili leđima majke, oca ili starije braće i sestara gotovo tokom čitavog dana. Istaživanja su sprovođena i u savremenim bolnicama u kojima se praktikuje moderna medicina.

Pokazalo se da primena takozvane „kengur nege“ (gde mama i beba provode vreme zajedno uz direktni kontakt „koža na kožu“, kangaroo care, skin-to-skin contact) posebno znači prerano rođenim bebama i to tako što smanjuje smrtnost, bebe kraće ostaju u bolnici, češće i duže sisaju, brže napreduju u težini, poboljšava im se opšteg stanja organizma, dok se mame tako negovanih beba osećaju sposobnijim u ulozi majke.

Dalje, „obično” nošenje beba (kada ne postoji kontakt „koža na kožu”, već se dete nosi u rukama ili uz pomoć neke mekane nosiljke) donosi i sledeće dobrobiti: bebe bolje spavaju, manje plaču, mirne su i spokojne, ublaženi su im bolovi (smanjeni grčevi) zbog uspravnog položaja i konstantnog kretanja, brže uče dok su zaštićene izložene podsticajima za razvoj, poboljšani su im razvoj motorike i opšte stanje organizma.

Sa druge strane, nošenjem se uspostavlja bliskost roditelja sa bebom (tzv. bonding efekat), pa oni lakše tumače njene potrebe. Zahvaljujuči ovoj povezanosti, roditelji se mnogo bolje snalaze u stresnim situacijama i osećaju se kompetentniji u ulozi roditelja od onih koji ne nose svoje bebe.

U svetu je odavno prisutno nošenje beba uz pomoć raznih nosiljki napravljenih od prirodnih materijala koje su još poznate kao marame za nošenje beba. Zamislite ženu u Africi koja noseći svoju bebu na leđima u tkanini živopisnih boja obrađuje zemlju. Da li će njeno dete biti razmaženo zbog toga ili bolje uključeno u svoju zajednicu i spremno da veoma -mlado počne aktivno da joj doprinosi?

Ove marame omogućavaju da beba uživa u svim pogodnostima koje donosi fizička bliskost sa roditeljima, dok su mami i tati slobodne ruke i mogu da obavljaju svakodnevne poslove. Od nedavno se i na našem tržištu mogu naći marame za nošenje beba. Dve mame, Jelena i Nataša, su tragajući za onim što njihove bebe čini nasmejanim i bezbrižnim, dok su one aktivne i uživaju u roditeljstvu pronašle Hug Bug maramu.

Hug Bug je praktična i atraktivna, moderna, a tradicionalna nosiljka koja roditeljima omogućava da budu aktivni dok uporedo na jednostavan način svojoj bebi pružaju maksimalnu udobnost, toplinu, zaštitu, lepši pogled na svet i prijatan podsticaj za razvoj - uključujući je u potpunosti u svoj život.

Nošenje beba je prirodni nastavak trudnoće. Ono pospešuje razvijanje odnosa bliskosti, poverenja i ljubavi sa bebom - čineći je spokojnom i zadovoljnom, dok mama i tata stiču veću slobodu i samopouzdanje kao roditelji. Naučna istraživanja govore u prilog intenzivnog nošenja beba koje donosi mnoge dobrobiti i bebi i njenim roditeljima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: