Prevencija 0

19.03.2024.

14:31

Krvarenje desni, opadanje kose, perut: Evo koji sve simptomi ukazuju da imate nedostatak vitamina

Simptomi kao što su gubitak kose, suva koža, krvarenje desni i fleke na koži ukazuju na mogući nedostatak vitamina i minerala u vašem telu.

Izvor: b92.net/klix.ba

Krvarenje desni, opadanje kose, perut: Evo koji sve simptomi ukazuju da imate nedostatak vitamina
Shutterstock/PHOTONs Photo Service

Podeli:

Ovo su neki od najčešćih simptoma nedostatka vitamina i minerala.

Gubitak kose

Gubitak kose je vrlo čest simptom. U stvari, do 50 procenata odraslih muškaraca prijavi gubitak kose pre 50. godine. Ishrana bogata sledećim hranljivim materijama može sprečiti ili usporiti gubitak kose. Gvožđe, linolna kiselina (LA) i alfa-linolenska kiselina (ALA), niacin (vitamin B3), biotin (vitamin B7)

Kosa i nokti

Različiti faktori mogu izazvati lomljenje noktiju i vlasi. Jedan od njih je nedostatak biotina. Biotin, takođe poznat kao vitamin B7, pomaže telu da pretvori hranu u energiju. Nedostatak biotina je redak, ali kada se pojavi, lomljiva kosa i nokti su neki od najuočljivijih simptoma. Konzumiranje sirovih belanaca takođe može izazvati nedostatak biotina. To je zato što sirovo belance sadrži avidin, protein koji se vezuje za biotin i može smanjiti njegovu apsorpciju. Namirnice bogate biotinom uključuju jaja, organsko meso, ribu, mlečne proizvode, orašaste plodove, semenke, spanać, brokoli, karfiol, kvasac, integralne žitarice i banane.

Loš noćni vid

Ishrana sa malo hranljivih materija ponekad može izazvati probleme sa vidom. Na primer, nizak unos vitamina A često je povezan sa stanjem poznatim kao noćno slepilo, koje smanjuje vašu sposobnost da vidite pri slabom svetlu ili u mraku. To je zato što je vitamin A neophodan za proizvodnju rodopsina, pigmenta koji se nalazi u mrežnjači svakog oka koji vam pomaže da vidite noću.

Ljuštenje i perut

Seboroični dermatitis i perut su deo iste grupe kožnih poremećaja koji utiču na delove tela koji proizvode ulje. Oba uključuju svrab, ljuskavu kožu. Perut je uglavnom ograničena na kožu glave, dok se seboroični dermatitis može pojaviti i na licu, gornjem delu grudi, pazuha i prepona. Mnogi faktori mogu izazvati perut i seboroični dermatitis. Jedna od njih je ishrana siromašna hranljivim materijama. Na primer, nizak nivo riboflavina (vitamin B2) i piridoksina (vitamin B6) u krvi može igrati ulogu. Namirnice bogate riboflavinom i piridoksinom uključuju živinu, meso, ribu, jaja, mlečne proizvode, zob, orašaste plodove i određeno povrće.

Krvarenje desni

Ponekad je gruba tehnika pranja zuba u korenu krvarenja desni, ali ishrana sa manjkom vitamina C takođe može doprineti tome. Vitamin C igra važnu ulogu u zarastanju rana i imunitetu, pa čak deluje i kao antioksidans, pomažući u sprečavanju oštećenja ćelija. Još jedna ozbiljna posledica teškog nedostatka vitamina C je skorbut, koji deprimira imuni sistem, slabi mišiće i kosti i čini da se osećate umorno i letargično. Drugi uobičajeni znaci nedostatka vitamina C uključuju lake modrice, sporo zarastanje rana, suvu kožu koja može postati ljuskava i česta krvarenja iz nosa.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: