Prevencija 0

14.03.2024.

16:30

Ova svakodnevna navika drastično povećava rizik od prerane smrti

Iako znamo da previše sati sedenja dnevno može doprineti razvoju demencije, zdravstvena stručnjakinja otkrila je da ono može da ima i druge negativne učinke na naše zdravlje.

Izvor: Index.hr

Ova svakodnevna navika drastično povećava rizik od prerane smrti
Shutterstock/Monkey Business Images

Podeli:

Fiziolog Luis Rajt upozorava da sedenje duže od osam sati dnevno povećava rizik od razvoja hroničnih bolesti za 10–20% te povećava rizik od prerane smrti.

Osim toga, on tvrdi da čak i ako vežbamo 30–45 minuta dnevno, ali ostatak dana sedimo, to neće rešiti problem. Stoga preporučuje više kretanja u svakodnevici.

"Čak i ako se bavite preporučenom dnevnom i nedeljnom fizičkom aktivnošću, ali i dalje provodite puno vremena sedeći, još uvek možete povećati rizik od hroničnih bolesti", rekao je za "Hafington post".

Iako nam se možda čini nemoguće da dodamo više kretanja u svoj dan, on ima nekoliko predloga.

Lažirajte putovanje na posao

Ako radimo od kuće, fiziolog predlaže dodavanje lažnog putovanja na početku i kraju svakog radnog dana, primera radi hodanjem ili vožnjom bicikla.

Iskoristite tehnologiju oko sebe kako biste ostali aktivni

On preporučuje korišćenje tehnologije za postavljanje alarma.

"Bilo da je reč o vašem pametnom satu, mobilnom telefonu ili onlajn-kalendaru, postavite alarm u razdobljima kada znate da ste skloni dužem sedenju", kaže fiziolog.

Alarm će nas upozoriti da ustanemo i pokrenemo se.

Razmislite o biranju dužeg puta

Rajt savetuje da ponekad jednostavno odvojimo malo više vremena. To podrazumeva korišćenje stepenica umesto lifta, izlazak iz autobusa stanicu ranije i slično.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: