Prevencija 0

18.04.2024.

10:47

Peckanje, crvenilo i bilo koju promenu na stopalu odmah prijavite lekaru

Ukoliko imate dijabetes, nega i higijena stopala su na vrhu lestvice prioriteta.

Izvor: hayat.ba

Peckanje, crvenilo i bilo koju promenu na stopalu odmah prijavite lekaru
Sorapop Udomsri/Shutterstock

Podeli:

Nakon izvesnog vremena dijabetes može izazvati brojna stanja, a posebno ona koja oštećuju nerve i koja pogađaju stopala i noge.

Zbog ovoga je nega stopala za osobe sa dijabetesom od posebnog značaja. U slučaju ove bolesti bitno je biti oprezan sa povredama, izuzetno je značajno sanirati ih što pre ukoliko se dogode i bitno je strogo voditi računa o higijeni i nezi istih.

Takođe, osobe koje boluju od dijabetesa mogu dobiti čireve koji se zovu dijabetički čirevi a koji mogu prerasti u opasnu infekciju.

Kako biste sprečili brojne komplikacije, na sledeće stvari obratite pažnju.

Svakodnevno perite i "provetravajte" stopala

Proverite da li su se pojavile neke promene, crvenilo koje je bolno, pukotine na koži. Svakodnevno detaljno perite stopala, ali ne hladnom ili vrućom vodom, već samo i isključivo mlakom. Kada su stopala čista, dobro ih obrišite i namažite losionom, ali nikako između prstiju jer to može povećati rizik od infekcije.

Nosite odgovarajuću obuću

Obuća je veoma važna kako biste izbegli povrede. Nikada ne idite bosi, kako se ne biste povredili. Obuća mora biti udobna na svim delovima, prsti nikako ne smeju biti "sabijeni".  Kada se obuvate, obavezno proverite da li ima nekih stranih tela unutar patika ili cipela, poput kamenčića koji bi mogli da nanesu povrede.

Vodite računa o noktima

Redovno secite nokte. Secite ih ravno, deo u uglovima nokatne ploče nikada ne secite do kraja, jer se upravo taj deo može inficirati.

Podstaknite cirkulaciju

Lagano masiranje stopala potpomaže cirkulaciji, koja je izuzetno bitna kod osoba koji imaju problema sa šećerom.

Idite na redovne kontrole

Sve promene poput kurjeg oka ili žuljeva obavezno prijavite lekaru. A ukoliko imate posekotinu, žuljeve, modricu ili bilo koju promenu koja traje danima. Pored toga, ukoliko je bilo koji deo stopala crven, otečen, boli ili svrbi, obavezno posetite lekara. I u sleećim slučajevima se obratite doktoru:

  • Ukoliko postojeća infekcija ne prestaje sa upotrebom antibiotika i menja boju, postaje crna.
  • Ukoliko nokat postaje žut i zadebljao.
  • Ukoliko osećate peckanje u stopalima.
  • Ukoliko ne osećate pojedine delove stopala na dodir.
  • Ukoliko imate grčeve u butinama ili gluteusu.  

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: