Prevencija 0

09.04.2024.

21:46

Četiri navike koje štete zdravlju jetre: Za jednu mislite da je zdrava

Opšte je poznato da prekomerno pijenje može dovesti do niza zdravstvenih problema: visokog krvnog pritiska, bolesti srca, probavnih problema, bolesti jetre...

Izvor: Index.hr

Četiri navike koje štete zdravlju jetre: Za jednu mislite da je zdrava
Shutterstock/Danijela Maksimovic

Podeli:

Osim prekomerne konzumacije alkohola, postoje i druge navike koje bi takođe mogle da štete našoj jetri, od kojih bi neke čak mogle i da nas iznenade. Lekari su izdvojili četiri takve navike.

Loša ishrana

Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) relativno je čest nalaz. Ponekad može dovesti do nealkoholnog steatohepatitisa, ciroze i zatajenja jetre, što je potencijalno smrtonosno stanje, objašnjava doktorka Alison Edvards, za Parade. 

Povezuje se s dijabetesom i insulinskom rezistencijom, ali dobra je vest da pomnim praćenjem ishrane često možemo da preduhitrimo ovu progresiju ako se rano uhvati. Previše rafinisanog šećera može dovesti do bolesti jetre, stoga je važno ograničiti unos gaziranih pića, slatkiša i prerađene hrane.

Konzumacija "detox" napitaka

Većina onoga što možemo da učinimo da pomognemo jetri da održati telo zdravim jeste konzumacija zdrave, celovite hrane i izbegavanje neproverenih napitaka za detoksikaciju. Iako većina možda neće značajno naškoditi našoj jetri, jednostavno nisu potrebni, objašnjava dr Edvards.

 

Nedostatak sna

Postoje podaci koji pokazuju da OSA (opstruktivna apneja za vreme spavanja) zapravo može izazvati nealkoholnu masnu bolest jetre. Čini se da se to događa na temelju povećanja nivoa insulinske rezistencije ili neravnoteže lipida (poput holesterola LDL i HDL) i triglicerida, navodi psiholog specijalizovan za istraživanje i obrazovanje o spavanju, dr Majkl Breus.

Ako pacijent s OSA ima i metabolički sindrom te gojaznost, to može pogoršati NAFLD. Nedostatak sna može uzrokovati insulinsku rezistenciju, što dovodi do disfunkcije jetre, dodaje dr Breus.

Ignorisanje nalepnica i nepoštivanje uputa na pakovanjima proizvoda

Važno je čitati etikete za proizvode u slobodnoj prodaji. Pregršt proizvoda koji se prodaju kao lekovi bez recepta ili kao dodaci ishrani, poput vitamina A, određenih ekstrakata zelenog čaja i drugih koji se prodaju kao pomoć u ishrani, zapravo mogu naškoditi jetri ako se ne uzimaju prema uputima na pakovanju, zaključuje dr Edvards.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: