Vreme koje vam je potrebno da zaspite otkriva vaše zdravstveno stanje

San je neophodan ljudskom organizmu, a lekari često ističu da je čoveku dnevno potrebno oko osam sati sna.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Shutterstock/Gorodenkoff
Foto: Shutterstock/Gorodenkoff

Međutim, ako vam treba dugo da zaspite, to može smanjiti vreme spavanja i uticati na vaše zdravlje.

Prema rečima lekara intenzivne nege Breda Rapera, normalno je da vam treba neko vreme da zaspite noću, ali to može pružiti uvid u vaše zdravlje.

Takozvana latencija spavanja je vreme koje vam je potrebno da zaspite. Ovde se meri period između trenutka kada osoba ode na spavanje i početka sna.

Pored toga što pruža uvid u vaš ukupni kvalitet sna, "kašnjenje" može uticati na to koliko spavate u celini. Vremenom, nedostatak sna može povećati rizik od zdravstvenih problema kao što su gojaznost, visok krvni pritisak, dijabetes, bolesti srca i depresija.

Reper navodi da je obično potrebno između 10 i 20 minuta da zdrava odrasla osoba zaspi. Ako vam treba manje vremena da zaspite, to može biti znak da ste preumorni.

Najčešći uzrok je opšti nedostatak sna, ali može biti i znak nekih poremećaja kao što su narkolepsija ili poremećaj cirkadijalnog ritma.

S druge strane, ako vam je potrebno više od 20 minuta da zaspite, mogli biste da patite od nesanice, koja je najčešće uzrokovana stresom, anksioznošću ili depresijom, a u nekim slučajevima može biti i poremećaj spavanja poznat kao sindrom nemirnih nogu.

Važno je istaći da određeni lekovi takođe mogu da produže latenciju sna, kao što su stimulansi i nesedativni antidepresivi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu