Jedna od lekovitijih biljaka raste na našim prostorima: Pozitivno deluje na ceo organizam

Verovali ili ne, ova biljka je jedna od lekovitijih trava koje se mogu naći na našem području. Raste samonikla, ali da stvar bude još bolja, može se i uzgajati.

Izvor: srbija danas
Podeli
Foto: New Africa/Shutterstock
Foto: New Africa/Shutterstock

Možda je najpoznatija kao prirodni lek za kašalj, ali ima još mnogo poteškoća koje ova biljka uspešno leči.

Prepuna vitamina i minerala, majčina dušica je pravi izvor nutritijenata. Osim što jednostavno pruža neuporedivu aromu, 1 kašičica svežih listova nudi i do 160 miligrama vitamina C.

Da ne spominjemo mangan, magnezijum, cink, kalijum, kalcijum i gvožđe! Jednostavan način za sve koji žele da poboljšaju svoje zdravlje u jednom ukusnom koraku.

Deluje blagotvorno protiv zapaljenja

Upala je prirodan odgovor tela kada treba da se zaštiti od povreda ili da se izbori sa infekcijom. Međutim, hronična upala često može dovesti do dugoročnih zdravstvenih problema kao što su artritis i kardiovaskularne bolesti.

Antiinflamatorna svojstva čaja od timijana takođe mogu pomoći u smanjenju bolova u zglobovima i ukočenosti povezanih sa ovim stanjima, pružajući olakšanje onima koji pate od njih.

Timol i karvakrol, dva prirodna jedinjenja koja se nalaze u timijanu, poznata su po tome da se bore protiv zapaljenja koje je rezultat povećanog nivoa enzima COKS-2. Ovo se vidi kroz njihovu sposobnost da inhibiraju inflamatorne citokine – signale koje telo koristi kada treba da pojača svoj imuni odgovor. Ova ulja bi mogla da se pokažu kao moćan saveznik za upravljanje neobuzdanim upalama u telu.

Smirivanje kašlja

Ovo je možda najcenjenija prednost ove biljke i zaista je delotvorna kod kašlja. Odlično ublažava sve probleme vezane za respiratorni sistem. Čisti začepljene disajne puteve i olakšava simptome bronhitisa, ubrzava sazrevanje kašlja i potpomaže iskašljavanje, smanjuje iritacije i grebanje u grlu i ublažava simptome laringitisa.

Poboljšanje cirkulacije i krvne slike

S obzirom na to da je bogata gvožđem, majčina dušica utiče i na proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i podstiče bolju cirkulaciju. To ujedno znači i bolju snabdevenost svih organa kiseonikom, kao i drugim hranljivim materijama koje se prenose krvotokom.

Pomaže u borbi protiv komaraca

Još jedan neobčan način da isprobate svojstva majčine dušice jeste da probate da se njome odbranite od komaraca. Studije su pokazale da oni baš i ne vole miris eteričnih ulja ove biljke. Isto tako, pokazalo se da nije dovoljno samo gajiti je u bašti ili saksiji. Za odbranu od komaraca potrebno je da uberete par listova i protrljate ih kako biste oslobodili eterična ulja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu