Ova namirnica je odličan saveznik u borbi protiv lošeg zadaha

Više od 50 odsto opše populacije suočava se sa problemom lošeg zadaha, poznatog kao halitoza, što može predstavljati neugodnost i može imati psihološki uticaj na pojedinca.

Izvor: hayat.ba
Podeli
Foto: monticello/Shutterstock
Foto: monticello/Shutterstock

Ova pojava često postaje primetna kada se osoba oseća nelagodno tokom razgovora sa drugima, često pokušavajući da prikrije problem stavljanjem šake ispred usta.

Međutim, loš zadah može proizaći iz različitih uzroka, uključujući konzumaciju određenih namirnica poput luka, pojačanu sekreciju iz usta. ali uzrok mogu biti i metaboličke bolesti, pušenje, konzumacija alkohola, kao i loša oralna higijena.

Jedan od prirodnih načina da se rešite prirodnog zadaha jeste konzumacija šargarepe.

Šargarepa može imati pozitivan učinak na oralno zdravlje na nekoliko načina.

Prirodna četkica za zube

Šargarepa, zbog svoje hrskave teksture i bogatstva vlaknima, može delovati kao prirodna četkica za zube, pomažući u uklanjanju naslaga i kamenca na zubima.

Doprinosi zdravlju desni

Šargarepa je izvor vitamina poput A, K i biotina, koji su ključni za jačanje i poboljšanje zdravlja desni.

Jačanje zuba

Sadržaj kalcijuma i fosfora u šargarepi može doprineti jačanju zuba, a redovno žvakanje šargarepe može pomoći u jačanju same vilične kosti.

Uz šargarepu, još neki prirodni načini za borbu protiv lošeg zadaha uključuju konzumaciju jogurta koji sadrži probiotike, bobica, narandži i dinja, bogatih vitaminom C, te pridržavanje pravila oralne higijene poput redovnog pranja zuba, čišćenja koncem.

Takođe, poseta stomatologu može biti od presudnog značaja, posebno ako je loš zadah izazvan paradentozom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu