Zdravlje

Ponedeljak, 20.11.2023.

17:30

Sedenje uvećava rizik od smrti: Stručnjaci otkrivaju kako da se spasite

Redovno kretanje u odnosu na sedenje može značajno poboljšati zdravlje srca, otkriva nova studija.

Izvor: klix.ba

Sedenje uvećava rizik od smrti: Stručnjaci otkrivaju kako da se spasite
Foto: Profimedia

Mnogi odrasli imaju poslove koji zahtevaju da sede veći deo dana. Međutim, davanje prioriteta fizičkoj aktivnosti, čak i u malim količinama, može imati pozitivan uticaj na opšte dobro.

Novo istraživanje sa Univerzitetskog koledža u Londonu, objavljeno ranije ovog meseca u European Heart Journal, pokazuje da zamena sedenja sa nekoliko minuta vežbanja umerenog intenziteta svakog dana može značajno poboljšati zdravlje vašeg srca.

S druge strane, istraživači su otkrili da dugo sedenje može negativno uticati na vaše srce i povećati rizik od smrti.

Da bi ovo razumeli, istraživači su izgradili model kako bi utvrdili šta bi se dogodilo ako bi osoba menjala jedno ponašanje za drugo svaki dan nedelju dana.

Model je analizirao podatke iz različitih studija koje su omogućile istraživačkom timu da vidi uticaj promene određenih ponašanja. Na primer, 54-godišnja žena koja je 30 minuta sedenja zamenila umerenim vežbama uspela je ne samo da poboljša zdravlje srca, već i da smanji obim struka za 2,5 cm.

Ovo istraživanje nije prva studija koja istražuje negativan uticaj sedenja na zdravlje i kako ljudi mogu da ublaže ove rizike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: