Zdravlje

Subota, 24.06.2023.

19:46

Stručnjaci otkrivaju: Evo šta se dešava sa našim zdravljem ako jednom nedeljno jedemo brzu hranu

Uravnotežena ishrana je ključ zdravog organizma, međutim, mnogi se pitaju da li se ponekad sme počastiti ukusnom brzom hranom.

Izvor: hayat.ba

Stručnjaci otkrivaju: Evo šta se dešava sa našim zdravljem ako jednom nedeljno jedemo brzu hranu
Foto:Shutterstock/Syda Productions

Kada je u pitanju vaša ishrana, većina leekara se slaže da biste trebali da se bazirate na ishrani koja ima uravnoteženo ugljene hidrate, zdrave masti, nemasne belančevine, vlakna, vitamine i minerale.

To znači da bi na vašem tanjiru trebalo da bude puno svežeg voća i povrća, orašastih plodova, mahunarki, žitarica i nemasnog mesa, ribe i mlečnih proizvoda. Međutim, šta ako se počastite brzom hranom, samo jednom nedeljno?

Stručnjaci kažu da nisu važni samo sastojci u hrani, već i način na koji su pripremljene. Jako obrađena jela koja se nalaze u restoranima brze hrane poznata su po tome što sadrže višak natrijuma, šećera, zasićenih masti i aditiva, a svi oni mogu s vremenom naštetiti vašem zdravlju.

Zapravo, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) primećuje da je preterana konzumacija brze hrane povezana sa gojaznošću, visokim krvnim pritiskom, dijabetesom tipa 2, bolestima srca i drugim ozbiljnim zdravstvenim rizicima. Uprkos tome, jedan od tri Amerikanca jede brzu hranu svaki dan, prema istraživanju koje su sproveli zdravstveni autoriteti.

Očito je da unos brze hrane u organizam jednom nedeljno nosi manje rizika, ali to ne znači da nema posledica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: