Stručnjaci otkrivaju: Evo šta se dešava sa našim zdravljem ako jednom nedeljno jedemo brzu hranu

Uravnotežena ishrana je ključ zdravog organizma, međutim, mnogi se pitaju da li se ponekad sme počastiti ukusnom brzom hranom.

Izvor: hayat.ba
Podeli
Foto:Shutterstock/Syda Productions
Foto:Shutterstock/Syda Productions

Kada je u pitanju vaša ishrana, većina leekara se slaže da biste trebali da se bazirate na ishrani koja ima uravnoteženo ugljene hidrate, zdrave masti, nemasne belančevine, vlakna, vitamine i minerale.

To znači da bi na vašem tanjiru trebalo da bude puno svežeg voća i povrća, orašastih plodova, mahunarki, žitarica i nemasnog mesa, ribe i mlečnih proizvoda. Međutim, šta ako se počastite brzom hranom, samo jednom nedeljno?

Stručnjaci kažu da nisu važni samo sastojci u hrani, već i način na koji su pripremljene. Jako obrađena jela koja se nalaze u restoranima brze hrane poznata su po tome što sadrže višak natrijuma, šećera, zasićenih masti i aditiva, a svi oni mogu s vremenom naštetiti vašem zdravlju.

Zapravo, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) primećuje da je preterana konzumacija brze hrane povezana sa gojaznošću, visokim krvnim pritiskom, dijabetesom tipa 2, bolestima srca i drugim ozbiljnim zdravstvenim rizicima. Uprkos tome, jedan od tri Amerikanca jede brzu hranu svaki dan, prema istraživanju koje su sproveli zdravstveni autoriteti.

Očito je da unos brze hrane u organizam jednom nedeljno nosi manje rizika, ali to ne znači da nema posledica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu