Male promene u ishrani pomažu: Smanjite rizik od raka debelog creva

Ishrana bogata povrćem, integralnim žitaricama i leblebijama može smanjiti rizik od razvoja raka creva kod muškaraca za više od petine, prema nedavnoj sveobuhvatnoj američkoj studiji.

Izvor: Glasistre.hr
Podeli
Foto:Shutterstock/Tatjana Baibakova
Foto:Shutterstock/Tatjana Baibakova

Nova studija sprovedena u Sjedinjenim Državama u kojoj je učestvovalo 79.950 muškaraca pokazala je da je grupa koja je konzumirala najveće količine zdrave biljne hrane imala 22 odsto manji rizik od razvoja raka debelog creva u poređenju sa onima koji su jeli najmanje količine takve hrane.

Međutim, istraživači nisu pronašli takvu vezu u slučaju žena, a studija je obuhvatila njih 93.475.

Rak debelog creva je treći najčešći rak u svetu

"Kancer kolorektuma je treći najčešći rak u svetu. Od njega oboli svaki 23 muškarac i svaka 25 žena", rekao je naučnik Džije Kim sa južnokorejskog univerziteta Kjung Hi.

Tim naučnika zaključuje da je veza između ishrane i razvoja raka debelog creva vidljivija kod muške populacije, gde je rizik od ove vrste raka viši.

Za potrebe studije, objavljene u časopisu BMC Medicine, ispitanici su odgovorali na pitanja: koliko često jedu određenu hranu i piće sa liste od više od 180 artikala, kao i o kolika je veličina porcije.

Ispitanicima su ponuđeni sledeći odgovori: Određenu hranu konzumiram "nikad ili retko" ili "dva ili više puta dnevno". Kada je reč o pićima, odgovori su se kretali od "nikad ili skoro nikada" do "četiri ili više puta dnevno".

Grupe namirnica su klasifikovane u tri grupe:

· zdrava biljna hrana (cela zrna, voće, povrće, biljna ulja, orasi, mahunarke kao što su sočivo, čaj i kafa)

· manje zdrava biljna hrana (rafinisana žitarica, voćni sokovi) krompir, dodatni šećeri

· namirnice životinjskog porekla (životinjska mast, mlečni proizvodi, jaja, riba ili morski plodovi, meso).

Istraživači su dnevnu potrošnju od 1000 kcal podelili od najviše do najniže potrošnje. U proseku, muškarci su na početku studije imali 60 godina, a žene 59.

Antioksidansi iz voća, povrća i celih žitarica smanjuju rizik

"Pretpostavljamo da antioksidansi iz namirnica kao što su voće, povrće i integralne žitarice doprinose smanjenju rizika od razvoja raka debelog creva suzbijanjem razvoja hronične upale, što može dovesti do raka."

"S obzirom da je veći rizik od raka debelog creva primećen kod muškaraca nego kod žena, verujemo da bi rezultati naše studije mogli da doprinesu razjašnjavanju zašto je konzumacija većih količina zdrave biljne hrane povezana sa smanjenim rizikom od raka debelog creva kod muškaraca, u odnosu na žene."

Autori su otkrili da kod muškaraca sklonost oboljevanju od raka debelog creva varira u zavisnosti od rase i etničke pripadnosti. Naučnici su rekli da je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdilo zašto postoje razlike između etničkih grupa.

Potvrđena ranija saznanja

Dr. Helen Kroker, šefica u Svetskom fondu za istraživanje raka, rekla je da "ona i kolege pozdravljaju ovo istraživanje jer ono potvrđuje ranija otkrića i dokaze da konzumacija povrća, integralnih žitarica i leblebija smanjuje rizik od razvoja raka creva."

Dodala je da se "preporučuje ograničena konzumacija crvenog mesa i izbacivanje mesnih proizvoda iz ishrane."

"Zanimljivo je da je u ovoj studiji ishrana zasnovana na biljci bila povezana sa manjim rizikom od razvoja raka creva samo kod muškaraca. Pretpostavljamo da bi jedan od razloga mogao biti taj što su muškarci uglavnom konzumirali manje biljne hrane, a meso su konzumirali češće od žena."

Bet Vincent, iz Cancer Research UK centra, veruje da "nova američka studija podržava postojeće dokaze o prednostima uravnotežene ishrane bogate voćem, povrćem i vlaknima za muškarce i žene."

"Uravnotežena ishrana može doprineti održavanju zdrave telesne težine, što smanjuje rizik od razvoja raka, a smanjena konzumacija alkohola i nepušenje doprinose opštem zdravlju i istovremeno utiču na zdravlje creva", rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu