Greške koje pravimo posle 50. su presudne, teška starost svakome ko se ne pridržava ovih saveta

Produženje ljudskog životnog veka na Zapadu i starenje američke populacije privukli su povećanu pažnju na faktore koji doprinose dobrom starenju. Ljude ne zanima samo dugovečnost, već i kako da ostanu u najboljem zdravlju u kasnijim godinama. Prema mnogim stručnjacima, postoji pet stvari koje nikada ne bi trebalo da rade stariji od 50 godina.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 21.09.2022.

15:55

Default images
Foto:Shutterstock/T.Den_Team

Ne zaboravite na zdravlje kostiju

Unošenje dovoljno kalcijuma i proteina je važno za sprečavanje osteoporoze. Apsorbujemo manje kalcijuma kako starimo, a sposobnost nekih žena da tolerišu mlečne proizvode – najbolje izvore kalcijuma – takođe se smanjuje kako stare. Tamno lisnato zelje i sok od pomorandže obogaćen kalcijumom jesu drugi dobri izvori. Zdrava biljna ishrana koja ne uključuje meso, glavni izvor proteina, i dalje može da obezbedi dosta proteina ako napravite pametan izbor.

Ne zanemarujte odnose

Održavanje zdravih odnosa ključno je za zdravo starenje, kažu lekari. U suštini, pobrinite se da imate zdrave odnose sa svojim supružnikom, decom, prijateljima, sa svima, jer to, dobro socijalno zdravlje zaista ima pozitivan uticaj na sve druge bolesti koje možda imate.

Ne preskačite dobar san

San je neophodan za opšte zdravlje, posebno kako starimo. San je neophodan za optimalno pamćenje, učenje, kogniciju i mentalno zdravlje. Nedovoljno sna je povezano sa povećanim rizikom od depresije, demencije i Alchajmerove bolesti, kognitivnog pada i saobraćajnih nesreća.

Ne vodite sedeći život

Održavanje tela aktivnim je neverovatno važno za zdravo starenje, kažu lekari. "Dakle, to izgleda prilično lako, ali to je tako važno", kaže dr Džons. Znači, to je vežba, to je ispravna ishrana, pazite da jedete prave stvari, pijete puno vode, pokušavate da izbegavate brzu hranu, gazirane sokove, takve stvari. To su najvažnije stvari koje će pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, Alchajmerove bolesti, depresije, kao i drugih stvari. Dakle, ako imate te stvari na umu, starićete zdravije. Osećaćete se mnogo bolje i takođe ćete biti srećniji.

Ne zanemarite zdravlje mozga

Dobijanje prave količine vitamina B-12 ključno je za funkciju mozga starijih od 50 godina, kažu stručnjaci. Najbolji izvori vitamina B-12 su jaja, mleko, nemasno meso, riba i obogaćena hrana poput žitarica. Vegani će posebno morati da biraju više obogaćene hrane, ali čak i stariji ljudi koji jedu svu hranu mogu imati poteškoća da apsorbuju dovoljno vitamina B-12.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: