Ovo su trikovi za izbegavanje mamurluka i glavobolje

Preležati mamurni dan će vam zapravo samo odmoći

Izvor: Vijesti
Podeli
Foto: Depositphotos/ArturVerkhovetskiy
Foto: Depositphotos/ArturVerkhovetskiy

Svi smo barem jednom doživeli mamurluk i sigurno pravili mnoge greške kako bi ga se rešili. Glavne posledice mamurluka su vrtoglavica, žeđ, bledilo, drhtavica, slabost u mišićima i ostale simptome koje uzrokuje dehidracija. Kako bi se rešili mamurluka i kako bi se otreznili, pokušajte da primenite neki od ovih saveta.

Pijte dovoljno tečnosti

Jutro nakon alkohola biće obeleženo žeđu, suvim ustima i grlom. U ovim trenucima je potrebno da pijete puno tečnosti. Unos vode u organizam pomoći će regeneraciji i ponovnoj hidrataciji, popravljanju onoga što je alkohol pokvario. Čim se probudite popijte barem dve čaše vode. Dobar napitak su i slatki sokovi.

Paradajz i sok od paradajza

Na organizam odlično deluje i sok od paradaza i sveži paradajz. Hranjivi sastojci koji se nalaze u paradajzu pomoći će ubrzavanju metabolizma i bržem izvlačenju alkohola iz njega.

Telu su potrebni vitamini

Osim paradajza odličan izbor je bilo koje voće i povrće. Posebno pazite na adekvatan unos vitamina B grupe – B1, B2 i B6. Njih ćete najviše pronaći u žitaricama, mleku, jajima, mesu, zelenom lisnatom povrću, bananama, orašastim plodovima.

Izbegavajte ležanje

Iako vam se možda čini kao najbolja opcija da samo odležite mamurni dan, to će vam zapravo samo odmoći. Laganim kretanjem i udisanjem svežeg vazduha pomoći ćete svom organizmu u bržem oporavku. Ne preterujte jer telo je i dalje jako umorno i iscrpljeno.

Dve šoljice kafe su već previše

Mnogi u mamurnim jutrima odmah posežu za kafom što nije nužno loše, ali ne zaboravite da je kafa diuretik, ali i dehidrira organizam. Jedna šoljica kafe tokom mamurnog dana je više nego dovoljna.

Tablete nisu najbolja opcija

Ako uz mamurluk osećate glavobolju, ne uzimajte aspirine ili paracetamole. U ovom trenutku vam je sluznica želuca jako nadražena, a ovo će samo dodatno pogoršati stanje. Pri uzimanju paracetamola dok je alkohol još u krvi može se pojačati toksično delovanje alkohola na jetru, umesto da se smanji.

Mamurluk obično prolazi u roku od jednog dana. Ako se i nakon toga osećate loše, obratite se lekaru.

Kako izbeći mamurluk?

  • Pojedite nešto masno pre konzumiranja alkohola – to će usporiti apsorbciju alkohola u krvi zbog masnoće koja će se obaviti oko sluznice creva
  • Pijte čista alkoholna pića koja sadrže malo bioprodukata
  • Ako pijete vino, izbegnite mamaurluk tako što ćete odabrati belo jer najčešće ima manje sumpora i ostalih bioprodukata
  • Pića s mehurićima ubrzavaju ulazak alkohola u krv
  • Uz svaku čašu alkohola popijte čašu vode
  • Pijte sporo, bez "eksiranja" - brzo ispijen alkohol brže dolazi do mozga što otežava trežnjenje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu