Kardio ili trening snage? Evo koji trening pomaže ako želite da smršate

Izbor između kardio i treninga snage zavisi od toga kakve rezultate želite da postignete vežbanjem.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/Atrur Verkhovetskiy
Foto: Depositphotos/Atrur Verkhovetskiy

Ka kojoj spravi se uputite kada uđete u teretanu? Da li je to traka za trčanje ili klupa za podizanje tegova? Sve su šanse da više volite jednu vrstu vežbanja, što je potpuno normalno. Većina vežbača s vremenom shvati da je kombinacija ove dve vrste treninga najbolja.

Kada pravite plan vežbanja, razmislite o tome šta želite da postignete vežbanjem, da li je to mršavljenje ili jačanje mišića. Ukoliko želite da ojačate mišiće, onda radite kardio pre treninga snage. Za podizanje tegova potrebna je energija i psihička i fizička kako biste vežbe izveli kako treba.

Kada su istraivači uporedili rezultate vežbanja tamo gde je trčanje sledilo nakon treninga snage, primetili su da su vežbači imali ograničenu energiju za podizanje tegova pa nisu mogli da naprave onoliko ponavljanja koliko su hteli. Snaga mišića se smanjuje posle trčanja na traci kada se otkucaji srca ubrzavaju.

Trening snage izveden pre kardio vežbi pomaže u gubitku težine. Kardio nakon treninga snage sagoreo je više masti tokom prvih 15 minuta nego kardio trening pre treninga snage.

Najbolje je da napravite kombinovani plan vežbanja i da radite i jedan i drugi trening, piše Womanshealthmag. Nije nikakvo zlo ni ako radite i jedan i drugi u isti dan. Samo vodite računa da se ne povredite i konsultujte se sa stručnjakom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 14 idi na stranu