Kolonoskopija i metodi

Koje se metode kolonoskopije danas smatraju najpouzdanijim i gde se u Srbiji obavljaju takvi pregledi?

Podeli

Kolonoskopija je savremena dijagnostička metoda kojom se direktno, pod kontrolom oka, može ispitati celo debelo crevo. Ova procedura se izvodi pomoću kolonoskopa, savitljivog sterilisanog instrumenta širine prsta koji, zahvaljujući svojoj savitljivosti i optičkim vlaknima, omogućava siguran i precizan pregled celog debelog creva.

Kolonoskopija danas predstavlja „zlatni standard" u skriningu i dijagnostici bolesti debelog creva. Pošto se kolonoskopija radi pod kontrolom oka, mogu se jasno videti sve pa i najdiskretnije promene na debelom crevu, počev od upalnih procesa, krvarenja, divertikuluma (bočna izraslina na organima koji imaju šupljinu), polipa do benignih i malignih tumora debelog creva.

Prednost kolonoskopije u odnosu na druge metode pregleda debelog creva jeste i u tome što se tokom pregleda mogu uzeti biopsije (isečci) viđenih promena radi patohistološkog pregleda (pregled mikroskopom tkiva koje je izvađeno iz bolesnika ), a neretko se promene mogu u celosti i odstraniti u istom aktu. To znači da kolonoskopija pored dijagnostičke može imati i terapijsku ulogu.

U novije vreme koristi se i virtuelna kolonoskopija koja uz pomoć kompjuterizovane tomografije (CT) ili magnetne resonance (MR) omogućava dvodimenzionalnu ili trodimenzionalnu sliku debelog creva od najnižeg dijela rektuma, pa sve do donjeg kraja tankog creva te ih prikazuje na ekranu. Virtuelna kolonoskopija je manje invazivna od uobičajene „optičke" kolonoskopije.

Osim pogleda na unutrašnjost debelog crijeva, virtuelna kolonoskopija pregledava celi abdomen i karlicu, te je ovim putem moguće otkriti i tumore izvan debelog creva. Ipak, u praksi se češće koristi standardna, optička kolonoskopija koja je izuzetno pouzdana dijagnostička metoda. Ovi pregledi se obavljaju na svim većim internim (gastroenterološkim) klinikama u našoj zemlji, kako u državnoj tako i privatnoj praksi.

Dr Andrijana Jocić, lekar opšte prakse, Lekarinfo.com

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu