Zdravlje

Utorak, 22.08.2023.

19:19

Da li ste ludi i šta vam to toliko fali: Terapeutkinja razbija mitove o psihoterapiji VIDEO

Proteklih godina se mnogo više otvoreno i javno priča o mentalnom zdravlju, ali i dalje kada posle posla odete na psihoterapiju mnogi će se zapitati - da li ste ludi i šta vam to toliko fali?

Izvor: B92

Da li ste ludi i šta vam to toliko fali: Terapeutkinja razbija mitove o psihoterapiji VIDEO
Foto: Daniel Suhre/Shutterstock

Kako izgleda seansa kod psihoterapeuta? Šta su naše opšte boljke koje nas muče ovde u Srbiji? I kako sve to izgleda iz ugla onih koji se ne libe da kažu - imam problem i želim da ga rešim? Gost emisije 150 minuta bila je Radmila Vulić Bojović, psihoteraut.

Koliko često zapravo pričamo o svojim mentalnim bolestima i koliko smo spremni da priznamo da imamo neki poremećaj?

"Ja imam dosta iskustva. Ja sam psihoterapijom počela da se bavim 1992. godine. Svest o tome se značajno promenila u ovom periodu od 30 godina. Sve više su ljudi spremni da se bave svojim unutrašnjim svetom, čak i onda kada nemaju struktuiran problem ili bolest. Onda kada su voljni da preispitaju neke svoje odluke, poteze, razmišljanja. Da uz pomoć nekog preko puta promišljaju sopstvene ideje, misli, odluke u životu. Dakle, psihoterapeuti rade sa zdravom populacijom. I zapravo je odlika zdravlja spremnost da preispituješ sopstvenu poziciju i da dovodiš u pitanje da li razmišljaš na adekvatan način", navodi pshioterapeutkinja.

Preispitivanje sopstvenih potreba, briga o mentalnom zdravlju podrazumeva obražanje stručnjacima.

Kroz formiranje dobrog terapijskog odnosa, psihoterapeuti zajedno sa svojim klijentima prolaze kroz dileme pomažu im da probleme sagledaju iz drugog ugla, naglasila je ona.

Šta je još psihoterapeutkinja Radmila Vulić Bojović rekla, poslušajte u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: