Zdravlje

Nedelja, 06.08.2023.

13:47

Amerika odobrila prvi oralni lek za postporođajnu depresiju: Imaće posebno dejstvo

Postporođajna depresija potencijalno je po život opasno stanje u kojem žena oseća tugu, krivicu, bezvrednost.

Izvor: Jutarnji list

Amerika odobrila prvi oralni lek za postporođajnu depresiju: Imaće posebno dejstvo
Foto: Profimedia

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je prvi oralni lek za lečenje postporođajne depresije, saopštile su kompanije Sage Therapeutics i Biogen.

Zurzuvae je prvi i jedini oralni lek za postporođajnu depresiju, koji se uzima jednom dnevno u lečenju koje traje 14 dana i može dovesti do brzog poboljšanja stanja, objavile su kompanije.

Sve dosad, lečenje postporođajne depresije u SAD-u bilo je moguće samo intravenoznom primenom leka u zdravstvenim ustanovama.

Prema rečima kompanija, Zurzuvae bi trebalo da bude dostupan u poslednjem kvartalu 2023. godine.

Postporođajna depresija značajna je depresivna epizoda koja se obično događa nakon rođenja deteta, no može započeti i tokom kasnijih faza trudnoće.

Baš kao i kod drugih tipova depresije, simptomi postporođajne depresije uključuju tugu, gubitak energije, suicidalne misli, smanjenu sposobnost osećanja užitka, navodi FDA.

Procenjuje se da jedna od sedam žena doživi simptome postporođajne depresije samo u SAD-u.

"Postporođajna depresija potencijalno je po život opasno stanje u kojem žena oseća tugu, krivicu, bezvrednost - u težim slučajevima dolazi do misli o ozleđivanju sebe ili deteta", rekla je načelnica psihijatrije u FDA-ovom Centru za procenu i istraživanje lekova.

"I, stoga što postporođajna depresija može narušiti odnos majke i deteta, može takođe imati posledice za fizički i emotivni razvoj deteta."

Pristup oralnim lekovima biće koristan za mnoge žene koje se "nose s ekstremnim i ponekad po život opasnim osećajima", dodala je.

Klinička ispitivanja pokazala su da tableta značajno smanjuje simptome depresije unutar tri dana. Učinak leka traje četiri nedelje nakon poslednje doze, rekli su iz FDA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: