Otišlo je sunce i nemate volje; Tri znaka da je vaša anksioznost ozbiljnija nego što mislite

Anksioznost je normalna emocija koja može biti od pomoći i motivacije u malim dozama. Međutim, važno je znati kada anksioznost prelazi granicu i dovodi do problematičnog ponašanja.

Izvor: B92
Podeli
Foto:Shutterstock/MikeDotta
Foto:Shutterstock/MikeDotta

Među zabrinjavajućim znakovima je vreme trajanja ovog stanja, ali i način na koji utiče na odnose i san osobe koja pati od ankzioznosti, piše "Psychology today".

Anksioznost je emocija koju smo svi osećali - nelagodnost, nemir i neprestano razmišljanje. Istina je, kao što će vam svaki psiholog reći, da anksioznost nije sama po sebi loša stvar. U stvari, to je odgovor koji stvaraju vaš um i telo kako bi se prilagodili situacijama koje bi mogle biti pretnje. Međutim, postoji trenutak kada ovaj odgovor može početi da deluje protiv vas.

Kako da znate kada vas anksioznost sakati umesto da vam pomogne?

Iako je najbolja opcija da posetite licenciranog lekara za mentalno zdravlje, takođe je korisno da se obrazujete o ova tri znaka koji mogu ukazivati na ozbiljnu anksioznost.

1. Vaša anksioznost ne prestaje kada se pojavi sunce

Visok nivo anksioznosti tokom dana koji se ne smanjuje do večeri je razlog za zabrinutost.

Prema nedavnom istraživanju, kod većine anksioznih ljudi, zabrinutost obično nestaje do kraja dana. Ali to nije slučaj za ljude koji imaju veći nivo sklonosti ka brizi. U suštini, zabrinutost je verovatno dostigla klinički nivo ako se meša u vaše ciljeve i vrednosti svakodnevnog života.

Prethodno istraživanje kaže da briga može funkcionisati da zadrži anksioznost na visokim, ali predvidljivim nivoima kako bi se izbegla neočekivana promena u emocijama.

2. Vaša anksioznost curi u vaše snove

Jedna nedavna studija koja je pratila snove klinički anksioznih ljudi otkrila je neke fascinantne zajedničke karakteristike.

Konkretno, činilo se da je nekoliko tema u snovima preovlađujuće kod pacijenata sa anksioznošću u poređenju sa zdravim osobama. Ove teme uključuju:

-Biti gonjen
-Biti fizički napadnut i suočen sa agresivnim radnjama
-Smrznuti od straha
-Svađe i verbalno agresivne interakcije
-Anksioznost i strah od agresivnih postupaka drugih
-Strah od pada i opasnost od pada
-Biti isključen i odbačen u društvenim situacijama
-Smrt roditelja i članova porodice
-Nesreće ili nesreće automobila ili aviona
-Suočavanje sa neuspesima

Ako vaše snove karakterišu ove vrste slika i tema, psiholog Anton Rimš sa Univerziteta u Dizeldorfu savetuje da se konsultujete sa psihoanalitičarem koji praktikuje, jer oni imaju iskustva u radu ne samo sa anksioznim poremećajima već i sa sadržajima snova.

3. Pogoršava se zbog emotivnog odnosa sa partnerom

Jedna studija koja je pratila nivoe anksioznosti kod 33 bračna para (supruga je u svakom slučaju patila od kliničke anksioznosti) otkrila je da u danima kada je anksioznost supruge bila pogoršana, muž je prijavio da je njihova veza uznemirujuća.

U većini slučajeva, odgovornost za prilagođavanje ili ublažavanje anksioznosti svoje žene snosio je muž. U situacijama kada je muž uspeo da olakša situaciju, žena je prijavila vezu kao pozitivnu. Ali ako je muž reagovao sa besom ili ljutnjom, to je pogoršavalo njenu situaciju, stvarajući negativnu i uznemirujuću povratnu petlju povećane anksioznosti i neprijateljstva.

Priča se, međutim, tu ne završava. Samo zato što je muž bio u stanju da se privremeno nosi sa anksioznošću svoje žene ne znači da je uticaj interakcije na vezu bio pozitivan. Ovo je posebno važilo za veze u kojima je tehnika uklanjanja anksioznosti bila zasnovana na izbegavanju.

Ako je veza dostigla fazu u kojoj anksioznost (ili izbegavanje anksioznosti) kontroliše dinamiku i nivo uznemirenosti, možda je vreme za intervenciju stručnjaka. Iskren i otvoren dijalog sa svojim partnerom, savetnikom ili terapeutom za parove se toplo preporučuje u ovim situacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu