Ishrana 0

18.03.2024.

14:41

Rotkve su bogate vitaminima: Odlične za mršavljenje, lečenje pluća, bubrega

Mnoge bolesti su se lečile ovim povrćem pre pojave savremenih lekova

Izvor: 24sata.hr

Rotkve su bogate vitaminima: Odlične za mršavljenje, lečenje pluća, bubrega
Shutterstock/pattharawadee wanadee

Podeli:

Rotkve se uzgajaju više od 3000 godina. Stari Grci su ih prinosili na žrtvu bogovima, a Rimljani su radnicima plaćali u rotkvama. I ne bez razloga.

Naime, postoje istraživanja koja ukazuju da rotkve imaju niz zdravstvenih prednosti, zbog čega su odličan dodatak prolećnom sendviču sa povrćem, salatama, ili osnova za pripremu lekovitih smutija. Pune su vitamina i minerala kao što su bakar, mangan, kalijum, vitamini C, K i B6, a sadrže i kalcijum, gvožđe, fosfor, cink i natrijum.

Lekovita svojstva rotkve su dobro poznata, jer su se mnoge bolesti lečile ovim povrćem pre pojave savremenih lekova. Mnogi ih i danas koriste kao alternativu savremenoj medicini. Ipak, treba znati da je crna rotkvica lekovitija od crvene.

Crna rotkva, poznatija kao Raphanus sativus L. var. niger, pripada porodici kupusa i veoma je bogata antioksidansima i dijetalnim vlaknima. Istraživanja su dokazala da igra značajnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja raka prostate, dojke, debelog creva i jajnika i niza drugih bolesti.

U kineskoj medicini izdvaja se kao lek koji: pomaže kod respiratornih problema, posebno kod kašlja i astme u izlučivanju sluzi iz organa za disanje, deluje kao prirodni diuretik, u slučaju žutice normalizuje proizvodnju bilirubina, stimuliše stvaranje crvenih krvnih zrnaca, pomaže u gubitku težine jer ima malo kalorija i mnogo vlakana, stimuliše varenje, smanjuje rizik od upale urinarnog trakta i čisti bubrege, uklanja loš zadah iz usta, ublažava menstrualne bolove.

Seme rotkvice pomaže kod vitiliga, maska od zgnječenih rotkvica hidrira lice i uklanja osip, ublažava reakciju na ubode insekata, kao što su pčele, stršljeni i ose, jer smanjuje bol i otok.

Recept za sirup za kašalj

Sastojci: 900 g rotkvice, 250 g meda, sok od dva limuna

Priprema: Iseckanu rotkvicu pomešati sa medom i limunovim sokom. Stavite u staklenu posudu, poklopite i ostavite 24 sata na hladnom mestu. Procedite u sterilne boce i dobro zatvorite. Pijte po jednu supenu kašiku tri puta dnevno pre jela.

Neki ljudi koriste sok od rotkvice kao odličan tretman za ubode pčela, stršljena i osa jer smanjuje bol i otok. Iscedite sok i nanesite ga na mesto uboda nekoliko puta. Takođe možete natopiti komad vate u sok i držati ga na otoku.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: