Ishrana 0

14.03.2024.

14:23

Ovih pet probiotičkih namirnica doprinose zdravlju creva

Probiotici su možda pojam koji vam je poznat. Ove korisne bakterije u vašim crevima služe brojnim funkcijama, od pomaganja probave do kontrole telesne težine.

Izvor: Klix.ba

Ovih pet probiotičkih namirnica doprinose zdravlju creva
Shutterstock/Lukas Gojda

Podeli:

Međutim, da bi korisne bakterije opstale, potrebna im je probiotička hrana kao izvor goriva. Iako se možete odlučiti za dodatak za povećanje unosa probiotika, mnoge svakodnevne namirnice prirodno pružaju ovaj specifičan oblik vlakana.

Srećom, mnoge probiotske namirnice su uobičajene u ishrani i lako mogu da se uključe u vaš plan obroka za zdraviji probavni sistem.

Luk

Poznat po snažnom ukusu i mirisu, luk sadrži inulin, kao i vrstu ugenih hidrata koji se naziva fruktooligosaharidi ili FOS. Ovaj oblik ugljenih hidrata može da se koristi kao niskokalorična alternativa šećeru kada se ekstrahira iz hrane, a služi i kao probiotik.

Dodavanje sirovog ili kuvanog luka vašim obrocima odličan je način da pojačate probiotike, kao i antioksidanse.

Banana

Ako tražite lagane grickalice koje služe kao probiotik, banane bi trebale da budu na vrhu vaše liste. Ne samo da su izvor vlakana, vitamina i minerala, već banane sadrže i otporni skrob. Najviše otpornog skroba ćete pronaći u bananama koje su još zelene i čini se da ovaj spoj ima probiotičke efekte.

Semenke lana

Lanene semenke su odličan sastojak za dodavanje u smuti. Ove semenke pružaju korisne omega-3 masti i antioksidanse, a takođe su izvor probiotika. Zbog svog sadržaja vlakana, laneno seme može podržati zdrave crevne bakterije i podstaći pravilnost probave.

Laneno seme možete da jedete celo ili mleveno. Dodajte ih u smuti, ubacite u pekarske proizvode ili pospite ovsene pahuljice.

Proizvodi od pšenice

Namirnice napravljene od pšenice pružaju probiotičke funkcije. Specifični oblik vlakana u pšeničnim mekinjama podržava zdrave bifidobakterije u vašim crevima koje mogu podstaći opštu probavu i ublažiti neke probavne probleme.

Kada birate namirnice na bazi pšenice, poput testenine, hleba i krekera, potražite one koje sadrže celovitu pšenicu kao primarni sastojak.

Pasulj

Uz mnoge sorte koje možete izabrati u ovoj kategoriji, pasulj je odličan izvor vlakana i probiotika. Jedna studija je istakla da redovna konzumacija pasulja dovodi do poboljšanja mikrobioma creva. Smatra se da ovaj ishod sprečava rak i može koristiti drugim područjima zdravlja probave.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: