Ishrana 0

23.06.2024.

10:19

Koje dve vrste hleba bi trebalo da izbegavate?

Hleb je za mnoge neizostavan obrok, nudi brz i jednostavan izvor ugljenih hidrata.

Izvor: Index.hr

Koje dve vrste hleba bi trebalo da izbegavate?
Shutterstock/New Africa

Podeli:

Ipak, nije zdravo jesti sve vrste hleba. Neki, posebno oni napravljeni od rafinisanog brašna i sa puno dodatog šećera, mogu poremetiti varenje i izazvati debljanje. Takvim hlebovima obično nedostaju važne hranljive materije i vlakna, što izaziva skokove šećera u krvi i probleme sa varenjem.

Nutricionista i dijetetičar Liza Ričards izdvojila je koje vrste hleba treba jesti manje ili, najbolje od svega, potpuno izbegavati.

Koje vrste hleba treba izbegavati?

Kao prvu vrstu hleba koju treba izbegavati, Ričards izdvaja beli hleb. Kako prenosi She Finds, ova vrsta hleba se pravi od rafinisanog brašna iz kojeg su tokom obrade uklonjene mekinje i klice, a ovim procesom se uklanja najveći deo vlakana.

Vlakna su neophodna za zdravo varenje jer dodaju masu stolici i pomažu da se hrana kreće kroz digestivni trakt. Bez dovoljno vlakana, mogli biste doživeti zatvor i druge probleme sa varenjem. Uopšteno govoreći, jedenje hleba sa niskim sadržajem hranljivih sastojaka može dovesti do loše ishrane, zbog čega ćete se osećati manje siti i skloniji prejedanju. Ovaj nedostatak sitosti može doprineti povećanju težine.

"Beli hleb, koji se često koristi u sendvičima, je najgori oblik hleba za jelo iz mnogo razloga, a posebno zbog svog upalnog dejstva. Ovakvi prerađeni proizvodi su prošli kroz proces rafinacije gde su uklonjena vlakna i korisni hranljivi sastojci, i eventualno zamenjen sintetičkim verzijama", objašnjava Ričards.


Ona je istakla i da treba izbegavati slatke hlebove. Zaslađeni hleb sadrži dodane šećere koji mogu izazvati brze skokove nivoa šećera u krvi. Ovi skokovi mogu dovesti do povećane proizvodnje insulina, promovišući skladištenje masti i potencijalno dovodeći do insulinske rezistencije tokom vremena. Visok unos šećera je takođe povezan sa upalom, što može uticati na zdravlje creva i doprineti problemima sa varenjem.

Dijetetičar upozorava da je rafinisani šećer u hlebu "štetan iz više razloga jer je visoko upalni, kao i izvor hrane za loše bakterije u crevima. Što duže jedete ishranu bogatu šećerom, vaše telo postaje otpornije na efekte insulina na snižavanje šećera u krvi".

Redovna konzumacija ovih vrsta hleba može povećati upalu i uzrokovati debljanje. Pored onih koje treba izbegavati, postoje i vrste hleba koje treba češće da konzumiramo. Nutricionista Kristin VanDoren za She Finds je istakla da bi ove tri vrste hleba trebalo češće da se nađu na našem jelovniku: raženi hleb, integralni hleb i hleb od kiselog testa.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

23 h

Podeli: