Ishrana 0

25.04.2024.

9:33

Četiri zdrave namirnice za grickanje koje mogu da smanje rizik od srčanog udara

Mnogi ljudi vole da grickaju tokom posla, ali i dok se odmaraju i opuštaju uz gledanje filmova i serija.

Izvor: Index.hr

Četiri zdrave namirnice za grickanje koje mogu da smanje rizik od srčanog udara
Shutterstock/Olena Ukhova

Podeli:

Grickanje se obično povezuje s nezdravim namirnicama poput čipsa, kokica, keksa i slične hrane. Sve te namirnice sadrže zasićene masti, dodani šećer i natrijum koji povećavaju rizik od srčanih bolesti, zato bi se u ishranu trebalo uvesti što više zdravih namirnica koje će zadovoljiti želju za grickanjem te istovremeno pozitivno uticati na zdravlje.

Nutricionista Sidhant Bhargava izdvojio je primere nekoliko namirnica koje možemo grickati, znajući da činimo korist celokupnom zdravlju tela. Bhargava je izdvojio najbolje namirnice za grickanje, a svako će sigurno pronaći barem jednu opciju za sebe.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi, poput badema, oraha, pistaća i druge vrste orašastih plodova, sadrže masti pogodne za zdravlje. Osim masti, orašasti plodovi sadrže vlakna i antioksidanse koji pomažu u snižavanju nivoa lošeg LDL holesterola i tako utiču na smanjeni rizik od razvoja srčanih bolesti.

Semenke

Semenke su još jedna od namirnica koju mnogi vole, ali ne jedu toliko često. U ishranu treba uključiti namirnice poput čia semenki, semenki lana i semenki bundeve koje sadrže omega-3 masne kiseline i vlakna, a koje pozitivno utiču na pravilan rad srca, prenosi The Health Shots.

Bobičasto voće

Bobičasto voće ne utiče pozitivno samo na srce već i na celokupno zdravlje. Namirnice poput borovnica, jagoda, malina, kupina i drugih vrsta bobičastog voća bogate su antioksidansima i vlaknima. Ova jedinjenja pomažu kod sprečavanja upala, a samim time i razvoja različitih bolesti. 

 

Crna čokolada

Možda će neke iznenaditi što se na spisku nutricioniste nalazi i crna čokolada. Nutricionista preporučuje da odaberemo tamnu čokoladu s najmanje 70 posto kakaa.

"Tamna čokolada sadrži flavonoide koji mogu poboljšati zdravlje vašeg srca, ali pripazite na kalorije i nivoe šećera u čokoladi", rekao je.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: