Ishrana 5

14.04.2024.

10:50

"Ova namirnica je bolja od bilo kog dodatka ishrani"

Američki novinar Majkl Polan obožava biljke.

Izvor: Index.hr

"Ova namirnica je bolja od bilo kog dodatka ishrani"
Brent Hofacker/Shutterstock

Podeli:

Gotovo dve decenije ohrabruje ljude da jedu više namirnica biljnog porekla, naročito povrća.

Polan, autor knjiga The Omnivore's Dilemma i In Defense of Food, tvrdi da povrće može delovati kao preventivni lek te da pruža više zdravstvenih prednosti od uzimanja skupih dodataka ishrani.

"Puno je bolje unositi vitamine iz hrane. Naša su tela evoluirala da dobijaju hranljive stvari iz hrane, a ne iz tableta. Stoga, nije čudo da suplementi uopšteno ne deluju, osim ako nemate vrlo specifičan nedostatak", objasnio je.

Kada je reč o povrću koje ima najviše prednosti, Polan izdvaja brokoli.

"U povrću se nalaze moćne hemikalije koje se razgrađuju u bioaktivne spojeve, koji mogu pomoći u sprečavanju nekih oblika raka. Međutim, kada su naučnici identifikovali te veze i dodali ih suplementima, oni nisu imali isti učinak", napomenuo je Polan, autor dokumentarca Food, Inc. 2.

Drugim rečima, Polan tvrdi da je isplativije konzumirati sveže povrće, koje doprinosi zdravlju srca, smanjuje šanse za razvoj dijabetesa tipa 2 i podstiče vitkost, nego trošiti novac na dodatke prehrani.

"Uz ishranu bogatu povrćem, uzimam multivitamine, ali to je to", kaže Polan.

Nedavna istraživanja sugerišu da bi dnevni unos multivitamina mogao biti koristan za radnu memoriju starijih osoba. Međutim, naučnici se još uvek slažu da nijedan dodatak ne može parirati dobroj ishrani i rutini vežbanja u sprečavanju mnogih hroničnih bolesti.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: